Ексклюзиви
вівторок, 12 лютого 2013 16:35

Від задухи рибу рятують лунками з очеретом
12

Фото: Фото: Сергій Старостенко

20 відсотків риби не доживає до весни. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів рибак Вадим Сітуха з Києва.

"Риба дохне під льодом через нестачу кисню, - говорить Вадим Сітуха. Він захоплюється зимовою рибалкою. До пенсії працював у рибнагляді. - Сильні морози цієї зими створили вкрай несприятливі умови для зимівлі риб. Товщина криги на більшості водойм сягає не менше 20 сантиметрів. Кисень не потрапляє до води з повітря."

Крига, що вкриває товстим шаром поверхню ставків і річок, заважає надходженню і розчиненню вільного кисню у воді, внаслідок чого трапляється замор риби. Рятуючи риб від замору, у льоду прорубують ополонки, вставляють у них снопи з очерету, соломи, щоб сприяти поповненню кисню.

На Канівському водосховищі поблизу села Кілов працівники Держрибагентства роблять лунки для риби, аби попередити заморні явища риби в зимовий період.

"Незважаючи на нещодавнє потепління, у деяких столичних водоймах, скутих кригою, відзначається значне зниження рівня кисню у воді. Рибангентства та інспекції проводять широкомасштабні заходи, щоб попередити явища задухи риби. Подібні операції "Кисень" вже провели у Рівненській, Полтавській і Вінницькій областях. До участі в акції залучаємо місцевих рибалок, які віддають перевагу зимовій риболовлі", - говорить Сітуха.

Каже, риби живуть на дні річки чи озера, де завжди зберігається стала температура — не нижча від +4 °С.

"В Україні є риби, що у люті морози почувають себе чудово. Минь, наприклад, узимку відкладає ікру. А для нормальної життєдіяльності коропа концентрація кисню на літр води повинна дорівнювати не менше 3 сантиметрів кубічних. Судак, лящ і форель засинають, коли вміст кисню в одному літрі води знижується до 2 сантиметрів кубічних. Якщо вода у річці смердить гниллю, значить риба вже задихнулась".

Льодобуром і бензопилою прорубує ополонку, вставляє у неї сніп очерету.

"Взимку риба годується тим, що доступно. Ніхто особливо не перебирає, бо знайти корм за таких умов непросто. Судак, який годується дрібною рибою і мальком окуня, пливе у місця з водоростями і твердим дном. Окунь, який живиться планктоном, може знаходитися на мілинах з водною рослинністю або на мулистому дні".
Температура води в річці взимку коливається від 0 ° С до +4 ° С під кригою.

"Чим холодніша вода, тим менше потреба риби в їжі і кисні. Чи доживе риба до весни, залежать від розміру водойми, структури дна, різноманітності глибин і представлених видів живих організмів, наявності течії, прозорості води. У товариша раз замерз ставок. У сусіда був більший та глибший, він не полінувався наробити лунок з соломою та очеретом. Вся риба від друга до сусіда втекла підземними ходами. Риба  в глибших місцях шукає корм і кисень".

 

Зараз ви читаєте новину «Від задухи рибу рятують лунками з очеретом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути