вівторок, 12 лютого 2013 07:00

Під кригою риба задихається за два дні

— Якщо не хочеш весною ставок від гнилої риби чистити, треба підняти задницю в мороз і лунками всю водойму продірявити. Риба ж, як людина, без кисню спочатку засинає, а потім здихає, — каже рибалка 62-річний Вадим Сітуха з Києва.

Вадим Анатолійович до пенсії 20 років працював в одній зі столичних рибінспекцій. Щозими влаштовував операції "Кисень", аби запобігти замору риби під кригою.

Із працівниками Держрибагентства робить лунки для риби на Канівському водосховищі біля села Кийлів на Київщині. Залучає місцевих рибалок.

— У товариша раз замерз ставок. Полінувався лунки прорубати. Вся риба втекла у сусідський, бо той був глибший, ширший. Сусід наробив лунок з очеретом, щоб риба мала чим дихати. Через комиш у воду іде кислород. 20 відсотків риби не доживає до весни. Під кригою задихається за два дні.

Сильні морози цієї зими створили несприятливі умови для зимівлі риб. Товщина криги на більшості водойм сягає 15-20 сантиметрів. На Канівському водосховищі крига тонка, тому замори тут нечасті. А от на Київському морі риби гине більше. Там колись 50-кілограмові соми водились. А тепер 5-кілограмового зловиш — і вже велика удача.

Риба живе на дні річки чи озера, де завжди стала температура — не нижча від плюс 4 градусів. У люті морози почувається чудово лише минь. Узимку навіть ікру відкладає. А для нормальної життєдіяльності коропа концентрація кисню на літр води має бути не менше 5 сантиметрів кубічних. Судак, лящ і форель засинають, коли вміст кисню в літрі води знижується до 2 кубічних сантиметрів. Якщо вода у річці смердить гниллю, значить, риба вже задихнулася.

Льодобуром троє його колег роблять ополонку. Перекачують воду з однієї лунки в іншу для збагачення киснем за допомогою електронної помпи. Вставляють в отвори снопи з очерету. Температура води під кригою нульова.

— Щоб урятувати рибу, треба продірявити не менше 10 відсотків площі водойми, а це майже півтисячі ополонок, — говорить рибалка Володимир Пасічник. — Порятунком займаються здебільшого промислові рибалки, які мають квоту на вилов риби у Дніпрі. Її у Канівському водосховищі вдосталь. Є плотва, окуні, щуки. Стало б іще більше, якби відкрили шлюзи на насосній станції. Але власники сусідніх дачних маєтків не дозволяють. Багачі бояться, що Дніпро підтопить їхні круті дачі.

Роблять перепочинок на 20 хв. По обіді сідають на снігоходи "Буран" і рушають за 10 м від берега.

— На зимову рибалку не можна ходити вночі. Шансів, що тебе хтось почує і врятує, коли будеш топитися, — один зі 100, — говорить Вадим Сітуха. — Міцний і безпечний лід — той, що прозорий. Його товщина не менше 5 сантиметрів. Молочний і білий ніздрюватий — удвічі тонший.

Помню, 1997-го колєга під льод провалився. А я за метрів 7 від нього вудив. Зняв із себе в'язаний шарф і ним витягнув друга з води. А на вулиці мінус 15. Мобілок тоді не було. Побіг у найближче село за фельдшеркою. А інші рибалки вогнище розвели, щоб Стьопку відігріти. Після цього випадку дружина два роки його на рибалку не пускала. Навіть улітку.

Торік на 8 березня недалеко звідси втопилися троє моїх знайомих. Втекли від дружин на свято, хотіли на природі відпочити. Бувалі рибаки, знали, що далеко від берега лізти не можна, багато лунок в одному місці не дірявили. Але не врахували, що крига почала через теплу погоду скресати. Один провалився, двоє полізли його діставати.

Людина, коли тоне, з собою може ще п'ятьох утопити. Суньте в руки доску, мотузку чи гілляку і тягніть на себе. Руку потопельнику не давайте. В останні секунди життя в людини проривається неземна сила.

— А помниш, як парочка на джипі на Київському морі 2009-го куролєсила на день Валєнтіна, — перебиває його вусань у грубій в'язаній шапці. — Ми махаємо водітєлю, щоб на берег виїжджав. Машина за 1,5 хвилини під воду пішла. Ми еменесників викликали, бо люди не спливали. Дівчина тоді втопилась, а пацана вроді відкачали. Хоть лід тоді був сантиметрів під 12. Легковушку б іще витримав. Понапиваються і берегів не бачать.

30

кілограмів судака за 2 год. визбирав руками киянин Микола Давидюк 2010 року на Київському водосховищі. Тоді Київська гідроелектростанція, щоб не затопило Кончу-Заспу і деякі райони столиці, спустила частину води у водосховищі більш ніж на метр. Товстий шар льоду придавив тонни риби. Щоб вона не гнила, рибінспектори дозволили виловлювати її руками і сачками.

 

Зараз ви читаєте новину «Під кригою риба задихається за два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути