неділя, 28 жовтня 2012 15:15

Сальпи світяться вночі і мають дві статі одночасно

"Туристи на пароплавах у океані часто бачать, як вечорами під водою світяться сотні вогників. Це - сальпи - водні організми, трохи схожі на медуз. У темряві виділяють світло, схоже на світлячків у лісі", - каже шкільний біолог із Києва Володимир Тихомиров, 63 роки.

Навесні цього року вчені з Массачусетського технологічного інституту довели: сальпа - найбільш корисне створіння на планеті, яке споживає вуглекислий газ.

"За будовою тіла сальпи - примітивні організми, але мають неабияку користь. Вони отримують усі харчі з води в океані. Якщо не знаходять крупного планктону, їдять бактерії, - розповідає один із дослідників, - Сальпи поглинають вуглець із поверхні води. Там він є у великій кількості. Вони також "ховають" парниковий газ на дні водойми. Поїдаючи планктон, "спаковують" вуглекислоту в нейтральні сполуки, так борються із глобальним потеплінням: зменшують ризик парникового ефекту на планеті".

Ці організми вкриті прозорою "тунікою", через яку видно стрічки м'язів і кишечник. Тіла світяться, бо всередині мають симбіотичні бактерії.

"Щоб жити, цим бактеріям треба залізти у якийсь організм. Навіть у шлунку людини є такі. Допомагають перетравлювати їжу, розкладають її на прості складники. А в організмах риб і океанських організмів симбіоніти світяться. Це відлякує хижих тварин і допомагає рибам знайти їжу в темряві".

Сальпи ростуть від кількох міліметрів до 33 сантиметрів. Збираються у довгі колонії в усіх океанах планети, крім Північного Льодовитого. Найбільше їх у Південному океані, там вони утворюють великі ланцюги з кількох сотень особин. У сальп чергуються два покоління - статеве і безстатеве.

"Сальпа одного покоління мають відразу дві статі. З одного яйця з'являється нова особина без статі. Вона "приклеюється" до ланцюга, а старі помирають. Гермафродити тримаються разом, доки не помруть".

У тієї, що плаває окремо від ланцюга, з'являються багато нових. Вони вже мають стать, такий процес триває безперервно.

"В океані вони не опускаються глибше кількох сотень метрів. Але бувало, коли сальп бачили на глибині в 3-4 тисячі метрів. Та досі невідомо, живі вони були чи ні. Можливо, від сальп на глибині лишилися самі лише оболонки".

Ці організми їдять відмерлі рештки водоростей. А їх самих можуть вполювати морські черепахи і риби.

"У сальп із статтю немає органів виділення. Цю функцію у них скоріш за все виконують клітини крові. Кровотоком поживні речовини переносяться в шлунок, зберігаються там якийсь час. Потім рухаються у кишку і викидуються назовні".

Зараз ви читаєте новину «Сальпи світяться вночі і мають дві статі одночасно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути