неділя, 16 червня 2013 11:12
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Слово "регіони" лякає українців значно більше, ніж слово "свобода"

Наприкінці 2011 року, президент України Віктор Янукович витратив час та здоров'я, аби своїм спеціальним указом заборонити святкування Дня Свободи, котрий від 2005 року указом його попередника, Віктора Ющенка, відзначали 22 листопада. Тепер рядовий депутат від ПH Сергій Горохов, готує законопроект, котрим хоче заборонити українцям вживати слово "свобода". Передусім – у назвах політичних проектів.

Зрозуміло, проти якої саме політичної сили це спрямовано. Автор цих рядків не фанат партії "Свобода", бо деякі заяви окремих її активістів суперечать загальноприйнятим уявленням про те, що таке свобода. Проте подібні заяви я згоден пояснювати закритістю спільноти й консервативним світоглядом особистості, котра озвучує, наприклад, проекти про заборону абортів. Часом "свободівці" мене дратують. Але часом я готовий їм аплодувати. Політичне об'єднання, котре існувало два десятки років поза актуальним контекстом суспільного розвитку, нині просто переживає хвороби зростання.

Звісно, в оцінках "Свободи" я можу помилятися. Та йдеться, як ви вже зрозуміли, не про спробу повернути цю партію в маргінальний світ. Віктор Янукович та його соратники, від міністрів до рядового партійця Сергія Горохова, панічно бояться самого слова "свобода" в його первинному, позапартійному й надполітичному значенні. Спочатку Янукович забороняє День Свободи – і лише потім такий собі Горохов заявляє: "У сучасній Україні асоціативний ряд терміну "свобода" складається з визначень "агресивний націоналізм", "приниження ветеранів", "українські фашисти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Фейсбуці створили групу на захист Тітушка, в яку ввійшли нардепи-"регіонали"

Пропоную не ходити далеко. І згадати, з чим у сучасній Україні асоціюється донедавна позбавлене будь-якого, крім суто географічного чи навіть топографічного значення слово "регіони".

Навіть у Вікіпедії слово "свобода" тлумачиться відразу через кілька призм: призму ідеології, етики, права тощо. Тобто, солодке слово "свобода" насправді має досить широкі сфери застосування. Натомість та сама Вікіпедія досить скупа на тлумачення слова "регіони". Це "в давнину земля, царство, нині – велика земельна одиниця". Нібито жодних моторошних асоціацій не виникає. Але не в Україні.

Ось свіжа цитата зі звичайного випуску новин: "У регіонах масово поширюються незаконні курильні суміші". Яка у вас перша асоціація? Правильно – Партія регіонів торгує наркотиками! Причому не лише її активістам, а й рядовим членам за це нічого не буде навіть у тому разі, якщо прискіпливі журналісти, відсунувши жарти вбік, проведуть своє розслідування й доведуть причетність "регіоналів" до подібних злочинних дій. Звісно, це лише асоціації – проте в згаданого вище Сергія Горохова теж асоціації, на підставі яких він і готує законопроект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Партія регіонів має одну технологію — "бєзпрєдєл"

Давайте лише поверхово дослідимо асоціативний ряд, котрий складається в громадян України з термінів "регіони", "регіонал" та "регіональний". Насамперед це – вседозволеність, бєспрєдєл та безкарність. Причому для переважної більшості населення нашої країни, котре не має до членства в Партії регіонів жодного відношення, ці наочні прояви "регіональної" влади – момент винятково негативний.

Зате для самих "регіоналів" вседозволеність – мало не прописане в партійному статуті положення. Варто вкотре згадати нібито рядовий інцидент, коли минулого року інший рядовий, точніше – рядова "регіоналка", Світлана Єпифанцева, погрожувала журналістці: "Ви розумієте, що Партію регіонів краще не чіпати? У вас будуть проблеми". А все через те, що журналістка перепостила фото, вивішене самою ж Єпифанцевою у соцмережах, на якому "регіоналка" була без штанів. "Регіони" - це вже не географічний термін, а слово, яким лякають людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" використовують молодь як гарматне м'ясо – "ударівець"

Підемо далі за асоціативним рядом. "Регіони" - це агресія та насильство. Про історію Романа Ландіка, котрий спершу побив дівчину в кафе, а потім зробив її ж у цьому винною, можна не згадувати.

З останнього: "регіоналка" Олена Бондаренко публічно, а враховуючи ситуацію – фактично від імені "регіонів", заявила: спортсмен Вадим Титушко з Білої Церкви не бив журналістку Ольгу Сніцарчук, бо в неї нема доказів. Слова очевидців – не доказ. З рештою, частина очевидців може поміняти покази, бо Титушка та інших бойовиків прикривають "регіони".

Зі словом "регіони" прямо асоціюється приниження не лише ветеранів (яких ПР захищає, між іншим, лише на словах), а й решти громадян. Приклади такого приниження – в щоденних стрічках новин: там "регіонал" побив людину, тут під прикриттям "регіонів" відбувається рейдерське захоплення з застосуванням сили до інвалідів тощо. Нарешті, якщо вже Горохов із партії асоціює слово "свобода" з фашизмом, то нагадаю – фашизму в Україні ніхто ще не бачив. Зате ми прекрасно бачимо, яку реальну загрозу країні несе "антифашизм" під прапорами "регіонів": накачані хлопи "характерної" зовнішності, готові за наказом порвати будь-кого, чиї прагнення до свободи не подобається "регіоналам".

Між іншим, два роки тому ці люди, коли ще не називали себе "антифашистами", запросто стріляли по людях у Львові, під час провокацій на День Перемоги.

Зіпсувати первісне значення географічного терміну, наповнити його, без перебільшення, жахливим змістом – це вміти треба. Тим не менше, законопроекту про заборону слова "регіони" ніхто зі "свободівців" ще писати не сів.

Зараз ви читаєте новину «Слово "регіони" лякає українців значно більше, ніж слово "свобода"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути