Ексклюзиви
середа, 02 вересня 2015 14:12
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

ФСБ відгороджується від Донбасу, а СБУ – не поспішає

ФСБ відгороджується від Донбасу, а СБУ – не поспішає

Зварений металевий паркан, бар'єр із спіралей колючого дроту, обіцянка завершити роботи до кінця поточного року. Це – схема оборонної споруди на україно-російському кордоні, інженерний проект якої затвердили, а кошторис – ухвалили й підписали. Нюанс у тому, що мова не про знамениту (чи тепер уже – сумнозвісну?) "Стіну", котрою чинна влада пообіцяла відгородити Україну від Росії ще минулого року. Описане раніше – паркан, замовлений ФСБ РФ на кордоні Ростовської та Донецької областей.

Перша реакція на цю новину: треба радіти. Нарешті російська влада зрозуміла, яку безпеку несуть в собі "ополченці" з самопроголошених "ДНР" та "ЛНР". І вирішила почати відгороджуватися від них, аби ті не тікали в Росію. Після такого повідомлення оптимісти вже готувалися відкорковувати шампанське – війні дуже скоро кінець, бо російські війська почнуть потроху виходити з Донбасу. А громадян "народних республік" зустрінуть наїжачені кулемети й колючий дріт по всьому периметру державного кордону. А з протилежного боку – українська армія. І тут сепаратистам або здаватися, або прориватися через оборонний паркан до Ростовщини, або – жити в такому собі вольєрі, у сірій зоні, між двох світів, затиснутими парканом із одного боку, а Стіною – з іншого.

Рік тому, поки найманцями на Донбасі росіяни керували з віддалення, в стрічках новин справді проскакували повідомлення: мовляв, під тиском українських героїв сепаратисти тікають до Росії, і їх косять на кордоні російські кулеметники. Але такого вже давно нема. Чотириста кілометрів нашого кордону контролюють російські військові. Напевне там є для декорації якісь представники так званих "збройних сил народних республік", та вони точно не мають ні статусу, ні права голосу.

Натомість декорацією буде той самий металевий паркан, який до кінця року виготовлять на замовлення ФСБ Росії. Бо заявлена тяглість споруди – лише 3 км. По суті, це ніщо. Так само, як і оголошена вартість захисної споруди – 10 мільйонів рублів. Вразити можуть нулі, та за нинішнім курсом це аж… 150 тисяч доларів США. Можна купити одну квартиру преміум-класу в київській новобудові.

Загородити три кілометри за сто п'ятдесят тисяч для Росії – не що інше, як сучасна версія відомих "потьомкінських сіл". Картинка в телевізорі виглядатиме солідно, і піддані Володимира Путіна побачать: Росія не бере участь у війні на Донбасі, а навпаки: всіляко відгороджується від неї. Ту ж саму картинку незабаром продемонструють Заходу. І вже точно забудуться обурення голови МЗС РФ Сергія Лаврова з приводу озвучених українською стороною намірів реалізувати проект "Стіна" по всій лінії російсько-українського кордону. А це – дві тисячі кілометрів. Рік тому протестували, тепер – самі відгороджуються від війни. Принаймні, так виглядатиме.

Цікаво, чи хтось повірить у те, що 3 кілометри залізного паркану з колючим дротом здатні не пустити на російську територію як своїх дезертирів, так і підрозділи найманців, коли настане пора драпати зі зруйнованого війною регіону.

Але досить легко повірити в те, що наказ буде виконано. І паркан зведуть у вказаному місці до кінця 2015 року. Нехай це буде відносно невелика ділянка кордону. Надійде новий подібний наказ – ті, кому це належить, його виконають.

Проблема в тому, що з українського боку розрекламована "Стіна" досі не збудована. Зрозуміло, скоро такі проекти не втілюються. Проте навіть у нинішніх умовах, коли Україна зазнає прямої військової агресії і це нарешті визнає вголос не лише Президент, а й керівники провідних західних держав, у нас чекають спеціальних наказів, аби почати городити аналогічні паркани, відгороджуючись від агресора. А коли наказ будуватися є, він не виконується з невідомих причин. Невже нам досі нема, кого стерегтися на східних рубежах?

Дивує той факт, що ФСБ Росії, якій на кордоні з Донбасом нема, чого боятися, бо на Росію ніхто не нападе, замовляє таку огорожу хай навіть для декорації. Натомість Служба безпеки України не турбується про аналогічне замовлення – хоча б для того, аби показати українцям: кордони зміцнюються, ворог не пройде.

Зараз ви читаєте новину «ФСБ відгороджується від Донбасу, а СБУ – не поспішає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути