пʼятниця, 18 січня 2013 14:40
Юрій Кармазін
Юрій Кармазін
Народний депутат від блоку "Наша Україна - Народна Самооборона"

До Євросуду з прав людини не доходить, чому українська влада не виконує його рішення

Європейський суд з прав людини вчора оприлюднив рішення по рекордній кількості позовів, поданих громадянами проти України. Київ програв усі 211 справ. Сума компенсацій також виявилася рекордною - з бюджету буде виплачено понад 1,1 мільйонів євро, що складає 11,7 мільйонів гривень за нинішнім курсом.

Більшість скарг в цьому списку мають статус "клонових", тобто повторюють вже прийняте "пілотне" (типове) рішення ЄСПЛ. Всі позивачі скаржилися на невиплату з українського державного бюджету грошей за позовами, в яких держорган або держпідприємство вже програло суди всіх інстанцій всередині країни.

У нас є така сумна традиція - не завжди виконуються рішення Європейського суду з прав людини в Україні. ЄСПЛ не може замінити всю судову систему України, та й не його ця задача. В пілотному рішенні проти України було звернено увагу на невиконання судових рішень. Україна мала би вжити заходів, аби не допускати подібних рішень і зробити висновки. Ці висновки мали зробити судова влада, виконавча влада, президент та законодавець, тобто всі, в тому числі така наглядова інституція, як прокуратура, проте вони не були зроблені.

10 років тому, коли я виступав у Верховній Раді при призначенні Януковича прем'єр-міністром, я тоді навів факт невиконання рішень судів у Донецькій області. Там сотні тисяч рішень не виконувались. На превеликий жаль цей негативний досвід розповсюдився на всю Україну. От з того часу, як я сказав це 21 листопада 2002 року, в Україні нічого не змінилося.

Якщо людина виграла якесь рішення суду проти держави, то в більшості випадків їй у міністерстві фінансів повідомлять, що на цей рік, по цій статті, не передбачено коштів у бюджеті. Їх весь час просто не передбачають, і в Державному бюджеті-2013 також їх не передбачили. Рішення просто не виконуються. Візьмемо для прикладу найрезонанснішу справу — незаконне затримання та арешт Луценка. Є рішення Європейського суду з прав людини. Визнано. Україна його оскаржувала, оскандалилась, отримала негативний результат, а ніхто не збирається виконувати рішення суду.

Також ситуація не покращується, особливо щодо пільгових категорій (близько мільйона невиконаних рішень). Тобто, можна уявити весь масштаб того, що відбувається в країні, і ті 200 з лишком справ, на жаль, ніякої погоди не роблять. Але вже там зрозуміли, що хвороба комплексна і полягає в тому, що ніхто нічого не збирається робити: ані президент, ані уряд, ані міністерство.

Рішення існують самі по собі, а виконання їхнього немає, тому необхідно в корені змінювати ситуацію. Якщо існує рішення проти України, то треба, аби країна брала на себе боргові зобов'язання у будь-якій формі розрахунку, просто треба хотіти цього зробити. Поки, на превеликий жаль, в державі ніхто не хотів цього робити, але це є обов'язок країни.

Зокрема, аби змінити цю ситуацію, необхідне розуміння та обізнаність із ситуацією керівництва держави, оскільки в мене викликає багато сумніву, що президенту доповідали правду. Не до кінця знає ситуацію президент, голова ВР, а прем'єр у нас взагалі один із найбільших порушників закону, бо він ніколи не виконував рішень судів, він завжди "відфутболював" людей.

Коли Європейський суд з прав людини зараз звертає увагу на таку ситуацію в країні, оприлюднює і проказує факти, то це свідчить про спроби ЄСПЛ звернутись до совісті українських керівників. Вони собі просто не можуть усвідомити, як це можуть не виконуватись судові рішення, як це можна з людьми не розраховуватись. До них це не доходить.

Без зміни влади така ситуація не зміниться. Це мають бути кардинальні революційні зміни в свідомості. Зараз нам це особливо соромно чути, бо Україна головує в ОБСЄ. Говорити про права людей, і водночас про головування в цій організації. Вона створена для захисту прав, а у нас брутально порушують права людей, це не є нормальним.

Якщо ЗМІ та європейські інституції візьмуться разом за цю проблему, то ми можемо змусити можновладців ставитися зовсім по-іншому до цього питання, показати їм вихід.

Зараз ви читаєте новину «До Євросуду з прав людини не доходить, чому українська влада не виконує його рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути