неділя, 07 квітня 2013 19:00
Ярослав Кендзьор
Ярослав Кендзьор
Політик, екс-нардеп фракції "Наша Україна"

Янукович робить вигляд, що нічого не бачить

У четвер, 4 квітня, більшість провела альтернативне засідання Верховної Ради поза межами парламенту. На ньому зібралися 244 народних депутата. Засідання вів спікер Володимир Рибак. На ньому було розглянуто і проголосовано низку законопроектів.

Те, що відбулося на Банковій – є надзвичайно тривожним сигналом. Бо це яскраво демонструє розполовинення депутатського корпусу, коли більшість поселилася на Банковій, меншість залишилася у сесійній залі.

Ця подія продемонструвала реальність розколу України. Тобто, можна з тривогою сказати, що якщо так і далі будуть розвиватися події, то ні до чого хорошого це не призведе. Треба розуміти, що за кожною депутатською групою, чи то більшість, чи меншість, — стоять мільйони українців. І це у чисельному вимірі близько 50/50. Розуміючи, що за кожною такою групою стоять живі люди, ми можемо з великою імовірністю прогнозувати, що такий неспокій перекинеться за стіни парламенту на терени України. А це вже величезна біда для української держави.

Знаючи, що ідею розчленування України сповідують дуже багато провокативних промосковських політичних та громадських організацій, неважко здогадатися, який вогонь ми можемо підпалити в Україні.

Крім того, переселившись для роботи на Банкову, провладна більшість відверто продемонструвала меншості, що в неї немає перепон для того, щоби вона (більшість), якщо далі меншість буде блокувати роботу у сесійній залі, має досить можливостей обійтися без опозиції.

Якщо ж говорити законно це, чи ні, то варто зазначити, що цього не заперечує регламент Верховної Ради. Хоча можна знаходити якісь юридичні нюанси, які б засвідчували невідповідність такого засідання регламенту ВР. У 2 статті регламенту чітко записано, що в разі прийняття рішення більшістю ВР, засідання може бути перенесене в інше місце поза сесійною залою. Тому більшість і вважає, що жодних законів вони не порушували.

Опозиція мала б проаналізувати наслідки всього, що сталося, і те, які перспективи є у подальшій ескалації такого процесу конфліктів. Не дай Бог, цей конфлікт буде перенесений за межі парламенту. Якщо хтось із наших політиків потайки потирає руки і думає, що було б добре, якби спалахнув вогонь у регіонах, який можуть підпалити прихильники, що сповідують ідею федералізації України, то ми можемо із жахом усвідомити, що буде з Україною.

Мета цього так званого "виїзного" засідання була, по-перше, у тому щоби продемонструвати меншості: "Шановні колеги, ви маєте усвідомити, що якщо у вас немає 226 голосів, ми ж не будемо "ваші забаганки" виконувати, реалізовувати і голосувати за них. Треба було на виборах набирати більше 226 голосів і ми тоді б були на вашому місці і ви б мали більшість у парламенті".

Ще один сигнал для опозиції: маючи можливість проводити засідання на Банковій, більшість демонструє, що "Можемо обійтися без вас, і в разі потреби змінити виборчий закон так, як буде вигідно нам" - запровадити чисту мажоритарку, прийняти рішення про скорочення кількості депутатів, відправити це до Конституційного суду. Знаючи цей суд, він дасть вердикт, що все це є у відповідності до права та компетенції більшості. Потім з цими питаннями вийдуть на референдум.

Тому ситуація є не тільки тривожною з того міркування, що конфлікт може переселитися в регіони. Це відверте і надзвичайно небажане протиставлення двох частин України і двох політичних позицій. Мудрі керівники опозиції мали б про це також думати і шукати шляхи виходу із цієї ситуації. Зрозуміти одне — меншості не вдасться робити все, що вона хоче. Треба з цим змиритися.

Віктор Янукович, якби це був український президент, неодмінно мав би висловити своє ставлення до всього того, що відбувається в українському парламенті. Президент же, як глухонімий: набрав у рота води і робить вигляд, що нічого не бачить і не чує.

Зараз ви читаєте новину «Янукович робить вигляд, що нічого не бачить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути