субота, 08 жовтня 2022 00:15

Знадобилися години, а не мільйони років: вчені наблизилися до розкриття загадки появи Місяця

Знадобилися години, а не мільйони років: вчені наблизилися до розкриття загадки появи Місяця
Супутник Землі утворився внаслідок зіткнення планети з іншим небесним тілом. Фото: tsn.ua

Супутник Землі Місяць міг з'явитися фактично одразу після зіткнення, яке викинуло у космос частину земного матеріалу.

Це показало нове моделювання, що провели вчені, пише Science alert. Раніше вважалося, що поява Місяця потребувала сотні тисяч років.

За головною гіпотезою, що виникла у 1970 роках, Місяць сформувався в результаті зіткнення Землі з іншою планетою – Теєю. Внаслідок цього зіткнення утворилася гігантська хмара уламків.

Ці уламки разом із камінням та газом, що випарувалися з мантії молодої Землі, змішалися в диск, навколо якого утворилася й охолонула розплавлена сфера Місяця. Цей процес зайняв кілька мільйонів років.

Однак нове дослідження свідчить, що процес створення місяця був майже миттєвим. Імовірно, Місяць утворився лише за кілька годин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер учасник першої місії на Місяць

Для дослідження вчені використали програму SWIFT. Вона призначена для точного моделювання складної мережі гравітаційного поля, що постійно змінюється. Провести такі обчислення дуже складно, тому для запуску програми використовувався суперкомп'ютер. Цю систему назвали COSMA – скорочено від "космологічної машини".

З її допомогою вчені змоделювали сотні версій зіткнення Землі та Теї під різними кутами та на різних швидкостях. Найбільш вірогідним сценарієм появи Місяця є той, за якого він сформувався за кілька годин з викинутих уламків Землі та частин Теї.

Однак для підтвердження цієї гіпотези необхідно вивчити зразки, взяті з глибоких відкладень Місяця. Їх планують доставити на Землю у рамках місії "Артеміда".

У липні 1969 року вчені отримали перші відомості про появу Місяця. Сталося це після повернення місії "Аполлон-11", коли астронавти NASA Ніл Армстронг та Базз Олдрін доставили на Землю 21,6 кг місячної породи та пилу.

Зразки датовані приблизно 4,5 млрд років тому. Це вказує на те, що створення Місяця відбулося приблизно за 150 млн років після утворення Сонячної системи. За іншими підказками, що супутник Землі з'явився внаслідок катастрофічного зіткнення з іншою планетою, яку назвали Тея – на честь матері Селени, богині місяця.

Але як розгорталася ця космічна катастрофа залишається загадкою для вчених.

Зараз ви читаєте новину «Знадобилися години, а не мільйони років: вчені наблизилися до розкриття загадки появи Місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути