Ексклюзиви
субота, 22 липня 2023 06:15

Зміна балансу сил у Кремлі: в ISW проаналізували причини арешту Гіркіна

Зміна балансу сил у Кремлі: в ISW проаналізували причини арешту Гіркіна
У Росії 21 липня заарештували терориста Ігоря Гіркіна. Фото: pravda.com.ua

Те, що у Росії заарештували терориста, колишнього ватажка бойовиків ДНР Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) може бути публічним проявом зміни балансу сил між різними кремлівськими угрупованнями.

Складається він не на користь російських спецслужб. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За словами адвоката Гіркіна Олександра Молохова, його переслідують нібито за повідомлення в Telegram від 25 травня, в яких йшлося про невиплати військовослужбовцям РФ 105-го і 107-го повітряно-десантних полків.

Судові документи вказують на те, що російська влада порушила справу проти Гіркіна 18 липня, тобто у день, коли він опублікував кілька різких критичних зауважень на адресу російського диктатора Володимира Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримання Гіркіна: російські канали пишуть про можливість нових арештів

Втім, аналітики нагадують, що Гіркін часто критикував Путіна і до 18 липня, проте його минулі критичні зауваження не призвели до арешту.

Деякі джерела стверджували, що арешт терориста був після його конфлікту з іншим членом "Клубу розгніваних патріотів" стосовно "вагнерівців".

Інші джерела припускають, що скарги "вагнерівців" на Гіркіна могли спровокувати його арешт.

В ISW наголошують, що арешт Гіркіна слідує за іншими кримінальними звинуваченнями проти ультранаціоналістів, у минулому пов'язаних з російськими спецслужбами.

"Це вказує на те, що невідомі російські офіційні особи можуть переслідувати відомих ультранаціоналістів, які регулярно розкривають інсайдерську інформацію про Кремль", ‒ йдеться у повідомленні.

Аналітики вважають, що Гіркін, ймовірно, користується підтримкою невідомого чиновника із силових органів, можливо, з ФСБ, який просував свої інтереси, використовуючи цього терориста як "канал для розкриття обраної інформації російській ультранаціоналістичній інтернет-спільноті".

21 липня в РФ затримали терориста та воєнного злочинця Ігоря Гіркіна. Заарештували його нібито за заявою колишнього "вагнерівця". Суд у Москві заарештував його на два місяці.

Торік Гаазький суд присудив Гіркіну довічне ув'язнення за збиття малазійського літака Boeing MH17 на сході України у 2014 році.

Зараз ви читаєте новину «Зміна балансу сил у Кремлі: в ISW проаналізували причини арешту Гіркіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути