Ексклюзиви
четвер, 15 серпня 2024 10:30

Зеленський хотів скасувати підрив "Північних потоків" - нове розслідування

Зеленський хотів скасувати підрив "Північних потоків" - нове розслідування
У вересні 2022 року сталися вибухи на газопроводах "Північний потік". Фото: tsn.ua

Президент Володимир Зеленський намагався скасовувати операцію з підриву газопроводів "Північний потік" у вересні 2022 року, коли про неї дізналося ЦРУ.

Сама ж українська операція коштувала близько $300 тис. У ній була задіяна невелика орендована яхта з екіпажем з шести людей. Про це у новому розслідуванні пише The Wall Street Journal.

За інформацією видання, ідея операції виникла в травні 2022 року. Підривом нібито керував неназваний генерал із досвідом участі в спеціальних операціях, який безпосередньо підпорядковувався тодішньому головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному.

За даними видання, президент Володимир Зеленський спочатку усно схвалив план операції. Однак коли ЦРУ дізналося про це, то звернулося до президента України з проханням зупинити операцію. Тоді він наказав її припинити. Зеленський нібито передав вказівку Залужному, але той проігнорував наказ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підрив "Північних потоків": Польща має докази причетності Росії

За інформацією джерел видання, Залужний залучив до координації атаки деяких провідних офіцерів-спецпризначенців, які мають досвід організації високоризикованих таємних місій проти Росії. Одним із них був колишній розвідник Роман Червінський.

У текстовому листуванні з виданням Залужний відповів, що йому нічого не відомо про операцію, а будь-які припущення про протилежне є "простою провокацією". Він також додав, що Збройні сили України не уповноважені проводити закордонні місії, і тому він не брав би в них участі.

WSJ пише, що у вересні 2022 року учасники операції орендували 50-футову прогулянкову яхту під назвою "Андромеда" в німецькому портовому місті Росток. За словами українських офіцерів і людей, знайомих з німецьким розслідуванням, яхта була орендована за допомогою польської туристичної агенції, яку створила українська розвідка для прикриття фінансових операцій майже десять років тому.

На місці диверсії водолази працювали парами та заклали на глибині вибуховий пристрій.

"Працюючи в непроглядній темряві крижаної води, вони працювали з потужною вибухівкою, відомою як HMX, яка була під'єднана до детонаторів з таймером. Невеликої кількості легкої вибухівки було б достатньо, щоб розірвати труби високого тиску", - йдеться у публікації.

Видання також зазначає, що учасники операції обговорювали можливе її скасування через погану погоду.

"Несприятливі погодні умови змусили екіпаж зробити незаплановану зупинку у шведському порту Сандхамн. Один з водолазів випадково впустив на дно моря вибуховий пристрій. Екіпаж коротко обговорював, чи не припинити операцію через погану погоду, але шторм незабаром вщух, розповіли двоє людей, знайомих з операцією", - пише видання.

В уряді Німеччини назвали спекуляціями повідомлення німецьких ЗМІ про те, що нібито українське командування стоїть за підривом газопроводу "Північний потік". Розслідування вибухів на газопроводах Nord Stream проводить федеральна прокуратура.

Три з чотирьох ниток газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2" були пошкоджені наприкінці вересня 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський хотів скасувати підрив "Північних потоків" - нове розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути