Ексклюзиви
четвер, 16 лютого 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Завдання Заходу – переконати Путіна, що він програв" - Стівен Коллінсон

"Завдання Заходу – переконати Путіна, що він програв" - Стівен Коллінсон
Оглядач Стівен Коллінсон вважає, що НАТО вирішило допомагати Україні до перемоги над Росією / CNN

Думки на сайті CNN оглядача Стівена Коллінсона

Для припинення війни в Україні на умовах, прийнятних для президента Володимира Зеленського, Заходу потрібно переконати Володимира Путіна, що він програє.

Удачі їм із цим.

Напередодні річниці російського вторгнення, наступного тижня, лідери США та ЄС готуються до демонстрації єдності та сили, покликаної раз і назавжди встановити, що НАТО у цьому конфлікті надовго і так буде до поразки Москви.

"Росія програла стратегічно, оперативно й тактично", - заявив у вівторок голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі. Генсек НАТО Єнс Столтенберг попередив у середу, що "Путін має усвідомити, що не може перемогти", пояснюючи причину термінового постачання зброї та боєприпасів українцям. А посол США в НАТО Джуліанна Сміт сказала, що Вашингтон робить усе можливе, щоб "далі тиснути на Москву, щоб вплинути на стратегічні розрахунки Путіна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головний удар з боку РФ буде найближчими тижнями" - Олег Жданов

Колишній глава ЦРУ Девід Петреус заявив, що війна закінчиться "рішенням шляхом переговорів", коли Путін зрозуміє, що війна нестерпна на полі бою та в тилу.

Західна риторика та дипломатичний наступ ще більше посилиться, коли віце-президент Камала Харріс вирушить на Мюнхенську конференцію з безпеки 17-19 лютого. Президент Джо Байден відвідає Польщу та прифронтову країну НАТО та колишнього Варшавського договору наступного тижня, зміцнюючи свою спадщину, підтримуючи найефективніше керівництво західним Альянсом з часів закінчення холодної війни.

За найоб'єктивнішими мірками, Путін вже програє

За найоб'єктивнішими мірками, Путін уже програє. Його військові цілі, спрямовані на руйнування українського суверенітету, захоплення Києва, повалення обраної там влади, докази потуги Росії та розрив відносин України з Заходом, призвели до жахливих зворотних результатів. Росія - країна-ізгой. Її економіка лежить у руїнах через міжнародні санкції. Путіна затаврували військовим злочинцем. І геть не відрізана від Заходу Україна зараз перебуває у винятковому становищі, бо фактично є державою-клієнтом НАТО, яку підтримують США та ЄС. Її виживання, навіть якщо, в результаті, буде досягнуто згоди про припинення вогню, ймовірно, вимагатиме десятиліть підтримки Заходу.

Однак західна логіка щодо того, що відбувається на війні, може лише приховати погляди Путіна. Російський лідер давно дивиться на світ через іншу стратегічну та історичну призму. Багато іноземних спостерігачів, хоч і не в уряді США, зрештою переконали себе, що вторгнення в Україну не на користь РФ, але Путін все одно пішов на це. Рік поразок та приголомшливий приплив новітньої зброї та боєприпасів НАТО в Україну не виявляють жодних ознак, що це все його зупиняє. Він відправляє новобранців і в'язнів із Росії на смерть у марних наступах у стилі Першої світової війни, хоча російські війська вже зазнали величезних втрат.

Ця війна – породження віри Путіна, що Україна не є країною і має бути включена до складу Росії

Ця війна - не просто територіальна суперечка, від якої він, швидше за все, легко б відмовився. Вона – породження віри Путіна в те, що Україна не є країною і має бути включена до складу Росії. Його виживання при владі теж може тепер залежати від того, чи не буде надто помітно, що він програв. У той час, як Захід тільки каже, що війна надовго, Путін вже веде її з 2014 року, із анексії Криму.

Заморожений конфлікт, який тривав багато років і заважав Україні, може стати для нього новою стійкою опцією. Путін уже показав, що байдужий до масових людських втрат. І, зважаючи на риторику, він вважає, що втягнутий у титанічну геополітичну боротьбу з НАТО, життєво важливу для престижу Росії. Питання в тому, чи має Захід подібний апетит у довгостроковій перспективі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путіну і Лукашенку можуть дати довічне або кілька десятків років за ґратами" - Юрій Білоус

Все це пояснює, чому західні стратеги вважають наступну фазу війни критичною – російські війська готуються до очевидного весняного наступу. А Україна чекає на прибуття недавно обіцяних західних танків, які, як вона сподівається, переламають ситуацію.

Єдність і стійкість НАТО бентежать скептиків, головним чином завдяки лідерству Байдена. Але політичні умови у Вашингтоні та країнах-союзниках не статичні. Вони також можуть впливати на путінське мислення.

Наприклад, у Палаті представників США деякі члени нової республіканської більшості налаштовані полохливо. Представник Республіканської партії Метт Гец минулого тижня зажадав припинити допомогу Україні. У Палаті представників та Сенаті надалі є двопартійна більшість за порятунок України. Але немає впевненості, що Байден зможе гарантувати величезні багатомільярдні пакети допомоги Україні на необмежений термін. Допомога США може опинитися під великим питанням, якщо екс-президент Дональд Трамп чи інший республіканець переможе на виборах 2024 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні потрібні 24 літаки F-16 для перелому у війні" – Петро Черник

Отже, поки прихильники України сподіваються на прорив на полі бою, цілком імовірні ще місяці кривавих боїв.

США та їхні союзники вважають, що майбутній наступ Росії навряд чи призведе до великих перемог на полі бою.

"Ймовірно, це швидше амбітно, ніж реалістично", - сказав високий військовий чиновник США. Є також сумніви, що українські сили здатні прорвати укріплену російську оборону на сході та півдні таким чином, щоб це могло загрожувати сухопутному мосту Путіна в Крим. А Столтенберг заявив у середу на зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі, що конфлікт перетворюється на "важку війну на виснаження". Він закликав союзників терміново послати Україні додаткові боєприпаси.

Світ знає, що Путін не думає про поразку або вихід із війни

Зовнішній світ знає, що Путін не думає про поразку чи вихід із війни через повну відсутність будь-яких дипломатичних рамок для переговорів про припинення вогню.

Столтенберг заявив у середу, що найближчим часом ситуація не зміниться.

"Путін не показує жодних ознак, що готується до миру. Навпаки, починає нові наступи і завдає ударів по цивільному населенню, містам та об'єктам критичної інфраструктури", - заявив він.

Фіона Хілл, провідний експерт з Росії у Білому домі часів Трампа, заявила в середу на слуханнях у сенатському комітеті збройних сил, що мало ознак того, що рішучість Путіна слабшає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російська Федерація поставила нову ціль" – Олександр Мусієнко

"Я думаю, що це досить похмура картина, частково тому, що Путін насамперед не відчував себе чимось стриманим. Інша річ, що він також відчуває, що має підтримку у світі, зокрема у Китаї. Може знадобитися, щоб такі країни, як КНР, тиснули на РФ, щоб зламати рішучість Путіна", - сказала Хілл.

Перспектива, що Китай тиснутиме на Путіна для припинення війни, була малоймовірною навіть до того, як в американо-китайських відносинах ще не стався стрибок, спричинений польотом китайської повітряної кулі-шпигуна над США цього місяця. І навіть якщо Пекін збентежений діями Путіна в Україні, то після того, як обидві сторони оголосили про "безмежне" партнерство минулого року, він може побачити перевагу в цьому - США будуть зайняті опосередковано війною проти Росії, коли китайці посилюють виклик американській могутності в Азії.

Проте заступник держсекретаря США Венді Шерман у середу попередила Пекін, що довгострокова ставка на Путіна викличе лише розчарування.

Українці завдадуть Путіну стратегічного розгрому. Це створить проблеми тим, хто зараз підтримує це нечесне вторгнення – Венді Шерман

"У результаті ви опинитеся з вантажем на шиї. Хоча США стурбовані зміцненням відносин між Китаєм та Росією. Але українці завдадуть Путіну стратегічного розгрому. І це створить багато проблем тим, хто зараз підтримує це нечесне вторгнення", - сказала Шерман.

Проблема в тому, що поки що немає жодних ознак, що Путін згоден із поразкою.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Завдання Заходу – переконати Путіна, що він програв" - Стівен Коллінсон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути