четвер, 28 червня 2018 13:04

Затримали історика, який відкрив імена жертв і катів Сандармоху

Затримали історика, який відкрив імена жертв і катів Сандармоху
У російському регіоні Карелії затриманий голова місцевого відділення правозахисної організації "Меморіал" Юрій Дмитрієв Фото:Delfi

У російській Карелії затриманий голова місцевого відділення правозахисної організації "Меморіал" Юрій Дмитрієв.

За словами дочки історика, Дмитрієва затримали співробітники дорожно-патрульної служби. Вони заявили, що проти Дмитрієва порушена кримінальна справа. Іісторика затримали за порушення підписки про невиїзд, оскільки він нібито виїхав за межі Петрозаводська, пише Радіо Свобода.

Верховний суд Карелії 14 червня скасував його виправдальний вирок та направив його кримінальну справу на новий розгляд. Його звинувачують в розпусних діях відносно неповнолітньої прийомної дочки і виготовленні дитячої порнографії. Суд першої інстанції виправдав Дмитрієва за основними статтями звинувачення, але це рішення було оскаржене прокуратурою.

5 квітня 2018 року Петрозаводський міський суд виправдав Юрія Дмитрієва, а також визнав за ним право на реабілітацію і відшкодування збитку. Правозахисника визнали винним лише в незаконному зберіганні зброї, за що призначили покарання у вигляді двох із половиною років обмеження волі. З урахуванням часу, проведеного під арештом, термін покарання скоротився до трьох місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Даремно зобразив мене жертвою, яка потребує помилування переможця" - Сенцов написав листа

Правозахисник перебував у слідчому ізоляторі до січня 2018 року, потім його випустили під підписку про невиїзд. Прийомну дочку, якій на момент арешту Дмитрієва було 11 років, вилучили з сім'ї, де вона прожила вісім років, і передали під опікунство рідної бабусі.

Юрій Дмитрієв є упорядником, видавцем книг пам'яті жертв політичних репресій 1930-1940-х років в Карелії. Експедиції під його керівництвом в кінці 1990-х років виявили місця масових поховань жертв політичних репресій в Сандармоху і Червоному Бору. Друзі та колеги історика пов'язують кримінальну справу проти нього з публікацією списків співробітників НКВС, які брали участь в Великому терорі.

Українські урядовці і парламентарії виступили на захист російського історика Юрія Дмитрієва.

Зараз ви читаєте новину «Затримали історика, який відкрив імена жертв і катів Сандармоху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути