вівторок, 25 квітня 2023 07:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Засновник "Вагнера" повстав проти решти "кишенькових" армій РФ

Засновник "Вагнера" повстав проти решти "кишенькових" армій РФ
24 квітня сили бойовиків "Вагнера" поставили "Потоку" задачу захищати щойно захоплені позиції, але вони відійшли звідти. Фото: ТАСС

Засновник і фінансист приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин розпочав інформаційну операцію з підриву довіри до інших російських приватних військових формувань.

"Вагнер" має владу над підприємствами, що належать російському міноборони, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

"Пригожин відвідав 24 квітня позиції батальйонів "Поток" та "Олександра Невського", назвавши їх "мікроПВК" і різко розкритикував їхній поганий стан. Батальйон "Поток" є одним із трьох добровольчих загонів російського Газпрому та підпорядковується ПВК "Редут" міноборони Росії", – ідеться у свіжому звіті ISW.

Пригожин заявив, що ці підрозділи мають прикривати фланги "Вагнера" і задавав питання про те, як вони можуть це робити, не будучи нормально забезпеченими та озброєними.

"Пригожин також розкритикував загальне поширення таких ПВК, а це свідчить, що кухар Путіна розглядає ці нові організації як конкурентів", – пишуть аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газові гіганти РФ створюють "кишенькові" армії найманців для війни в Україні

Джерела, пов'язані з "Вагнером" стверджували, що 24 квітня сили бойовиків Пригожина поставили "Потоку" задачу захищати щойно захоплені позиції, але вони відійшли звідти. Це дало змогу Збройним силам України повернути території.

Після цього особовий склад "Потоку" опублікував відео, де критикує керівництво Газпрому та ПВК "Редут" за те, що їх не забезпечили необхідним озброєнням. Вони також жалілися на "вагнерівців", які заборонили їм залишати позиції.

"Звіти військових блогерів і Пригожина вказують на те, що "Вагнер" має владу над компаніями, що належать російському міноборони. А це, у свою чергу, свідчить про те, що Пригожин відновив деяку прихильність Кремля", – зазначають експерти.

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що його бойовики більше не братимуть в полон українців. Потенційних полонених розстрілюватимуть. Аудіозапис цієї заяви є на телеграм-каналі пресслужби Пригожина.

Таке рішення стало реакцією на нібито аудіоперехват розмови бійців ЗСУ, у котрому йшлося про вбивство пораненого "вагнерівця", який потрапив у полон.

Зараз ви читаєте новину «Засновник "Вагнера" повстав проти решти "кишенькових" армій РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути