Ексклюзиви
неділя, 17 січня 2021 07:01

Запровадили "сухий закон"

Запровадили "сухий закон"
Карикатура в одній з газет, яка критикує союз прихильників заборони на алкоголь і надання жінкам права голосувати - джини нетерпимості під назвою "Заборона", виходить із пляшки / Wikipedia

17 січня 1920-го у США почав діяти закон, що забороняв виробництво, продаж і перевезення алкоголю. Його запровадили 18-ю поправкою до конституції та скасували через 13 років, коли контрабанда і збут спиртного спричинили розквіт організованої злочинності, а країна потрапила у глибоку економічну кризу.

Рух за заборону спиртного розпочався на початку ХІХ ст, коли американці, стурбовані несприятливими наслідками пияцтва, почали формувати об'єднання стриманості. До початку ХХ ст ці групи перетворилися в потужну політичну силу, яка проводила кампанії на державному рівні та закликала до повної відмови від алкоголю. У грудні 1917-го Конгрес прийняв 18-у поправка до конституції, в якій заборонялося спиртне, і розіслав її штатам на ратифікацію. 16 січня 1919 року, після схвалення двома третинами штатів, 18-а поправка була прийнята, а з 17 січня 1920-го почав діяти "сухий закон".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сухий закон" протримався 13 років

Перше із документально зафіксованих порушень закону сталося того ж 17 січня, коли в Чикаго серед дня 6-ро озброєних чоловіків викрали на суму $100 тис. із вагону так зване "лікарське віскі" - лікарі мали право рецептурно виписувати пацієнтам.

Це було першим із численних порушень, які сталися протягом дії закону. Пори створення спеціальних урядових підрозділів для боротьби з незаконним обігом спиртного, його контрабанда і збут лише спровокували ріст організованої злочинності. У 1933 році в США прийняли і ратифікували 21-у поправку до конституції, яка скасувала заборону на алкоголь.

Зараз ви читаєте новину «Запровадили "сухий закон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути