пʼятниця, 27 квітня 2018 06:06

Затримали копа-маніяка, якого розшукували більше 40 років
10

Колишнього співробітника поліції 72-річного Джозефа Джеймса Деанджело заарештували у передмісті Сакраменто, столиці американського штату Каліфорнія.

Чоловіка підозрюють у тому, що він є так званим "Убивцею Золотого штату". Той скоїв 12 вбивств, 51 зґвалтування та 120 крадіжок зі зломом у 1976-1986 роках на півдні Каліфорнії. Частину з них він скоїв під час роботи на правоохоронні органи. Знайти злочинця допоміг аналіз ДНК, повідомляє Daily Mail.

Фоторобот "Убивці Золотого штату"
Фото: Daily Mail
Колишнього поліцейського 72-річного Джозефа Джеймса Деанджело, якого пов'язують з 12 вбивствами і 50 згвалтуваннями
Поліцейські виносять докази з будинку затриманого
У будинку виявили лижні маски. Вони, вважають, використовувалися для нападів
Поліція проводить слідчі дії біля будинку затриманого Деанджело

Деанджело поки офіційно висунули звинувачення у вбивстві двох сімейних пар у 1978 та 1980 роках в округах Сакраменто та Вентура. Також його пов'язують зі ще одним вбивством.

Злочини були об'єднані в одну справу на підставі ДНК зловмисника 2001-го. У 2016-му пошуки убивці активізувалися. ФБР оголосила нагороду у $50 тис.

Попри наявність тисяч доказів, Деанджело не потрапляв у поле зору правоохоронців всі ці роки, говорять в поліції. Арешт відбувся у вівторок 24 квітня після прориву у дослідженні ДНК злочинця, отриманого на місці одного з убивств. Копи спостерігали за пенсіонером кілька днів і затримали його, коли він вийшов із дому. На даний час його утримують в головній в'язниці округа Сакраменто.

"Ми знали, що шукаємо голку в стозі сіна, але ми також знали, що там була голка", - сказала прокурор округу Сакраменто Енн Марі Шуберт. - Ми знайшли її, і вона була прямо тут, в Сакраменто. Відповідь завжди була в ДНК".

"Золотим штатом" у США називають Каліфорнію. Прізвисько отримала після каліфорнійської золотої лихоманки 1848-49 років. До цього району додатково емігрували близько 90 тис. осіб. 1850-го Каліфорнія стала 31-м штатом Сполучених Штатів.

Перші злочини "Убивця Золотого штату" здійснив в окрузі Оберн. Спочатку це були пограбування будинків. Але потім він почав здійснювати убивства. 21-річний Брайан Маджорі і його дружина Кейті, 20 років, вигулювали собаку 2 лютого 1978-го. Вони стали першими жертвами маніяка.

Після цього почалася низка убивств ще в чотирьох округах - Стоктоні, Девисі, Модесто та Іст-Беї. Деанджело продовжував вчиняти злочити після того як його звільнили з поліції за крадіжку молотка та спрея для собак 1979-го. Жертв, серед яких багато лікарів - остеопат, психолог, хірург та молодший медперсонал - маніяк убивав у їх будинках. Більшості завдавав ударів тупими предметами по голові.

Злочинець одягав маску та потрапляв до будинку через двері або вікна. Всіх, хто був у приміщенні, зв'язував. Жінок ґвалтував. З кожного місця злочину забирав невеликі "сувеніри" - монети, банкноти, посвідчення особистості жертви, увелірні вироби.

Останньою жертвою стала 18-річна дівчина Жанелле Крус в окрузі Ірвайн 18 березня 1986-го. На момент нападу вона була вдома одна. Поліція знайшла її, як і більшість жінок-жертв, у ліжку. Агент з продажу нерухомості, який продавав будинок сім'ї, першим знайшов тіло дівчини. Кров була розбризкана по всьому будинку. Поліція вважала, що її побили розвідним гайковим ключем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ким є убивця журналістки винахідник Петер Мадсен: шокуючі факти

Деанджело - колишній службовець ВМС США, пішов звідти 1967-го. Має трьох доньок. Розлучений. Відгуки сусідів про чоловіка неоднозначні. Він був звичайний, хоч і трохи дивним, говорять одні. Одному із сусідів допоміг встановити паркан, аби розділити їх подвір'я. Інші визнають, що у нього часто траплялися спалахи гніву - просто через те, що він не міг знайти ключі, наприклад. Ще один чоловік говорить, що відверто його боявся.

Інтерес до "Убивці Золотого штату" посилився після нещодавнього виходу книжки "Я піду в темряву" (I'll Be Gone in the Dark: One woman's Obsessive Search for the Golden State Killer). Її присвятила вбивці письменниця Мішел Макнамара. Вона померла 2016-го. Книжку дописав інший автор, якого найняв чоловік покійної.

У київському видавництві "Саммит книга" вийшов роман Петра Крижанівського "Педофіл. Сповідь чудовиська" . Герой роману Джейсон селиться в американському штаті Айова разом зі знайомим. Будинок знаходиться між лісом і кукурудзяним полем. З'ясовує, що його знайомий – садист, знущається з дітей. Стає його подільником. Викрадають зі шкільного автобуса 5 дітей. Тримають замкненими в домі.

Зараз ви читаєте новину «Затримали копа-маніяка, якого розшукували більше 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути