Ексклюзиви
середа, 01 серпня 2018 01:15

За день до загибелі російських журналістів у них вимагали хабар

За день до загибелі російських журналістів у них вимагали хабар
Журналістів вбили у Центральноафриканській республіці. Фото: ВВС

У російських журналістів, які загинули у Центральноафриканській республіці, за день до загибелі місцеві поліцейські вимагали хабар.

Про це розповіла заступник головного редактора "Центру управління розслідуваннями" Анастасія Горшкова, передає телеканал "Дождь".

За її словами, Орхан Джемаль, Кирило Радченко та Олександр Расторгуєв планували відвідати базу на території маєтку Беренго, де, за даними ЗМІ, можуть перебувати найманці ПВК "Вагнер".

Журналісти прилетіли до столиці ЦАР Бангі у суботу, 28 липня. Наступного дня знімальна група поїхала на базу Беренго, але журналістів туди не пустили, зажадавши від них акредитацію від Міноборони ЦАР. На базі переписали дані росіян і сказали, що акредитації можуть дати через п'ять днів.

30 липня журналісти повинні були зустрітися з фіксером з місії ООН на ім'я Мартін. Зустріч мала відбутися в місті Бомбарі, яке розташоване в 400 км від Бангі. Водія для знімальної групи рекомендував сам Мартін. Цей же водій возив ЦАР французьких журналістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убили журналістів, які знімали фільм про найманців Вагнера

За словами Горшкової, 29 липня біля готелю журналістів зустріли двоє поліцейських, які заявили про незаконність використання знімальної апаратури і зажадали хабар в розмірі 100-120 доларів. Поліцейські проїхали в машині журналістів кілька сотень метрів, у підсумку росіяни заплатили, скільки було потрібно. Оскільки водій перекладав вимоги про хабар, то в редакції припустили, що він міг бути в змові з поліцейськими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Говорив правду про Крим - з'явилась інформація про вбитого російського журналіста

Під час поїздки до Бомбарі у російських журналістів було з собою 8,5 тисяч доларів готівкою і коштовна знімальна апаратура. Водій, який віз їх, казав, що вони будуть їхати півтори доби через погану дорогу і блокпости. Росіяни повинні були вийти на зв'язок з редакцією у вівторок ввечері, 31 липня.

У Центральноафриканській Республіці "невідомі озброєні люди" розстріляли російську знімальну групу. Загинули журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв. Вони знімали документальний фільм про роботу ПВК "Вагнер".

Росіян зупинили на блокпосту, коли вони їхали зі столиці республіки Бангі в населений пункт Бомбара. Тіла були виявлені на дорозі в 23 кілометрах від міста Сібю.

Зараз ви читаєте новину «За день до загибелі російських журналістів у них вимагали хабар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути