вівторок, 17 квітня 2018 13:47

За 10 років з країни вивезли $7,5 млрд - у Єревані оголосили про революцію. Поліція зігнала бронетехніку

За 10 років з країни вивезли $7,5 млрд - у Єревані оголосили про революцію. Поліція зігнала бронетехніку
Масові протести у вірменському Єревані тривають з 13 квітня. Фото:armtimes.com

17 квітня в парламенті Вірменії відбудуться вибори нового прем'єр-міністра Вірменії. Вранці поліція в столиці країни Єревані стягнула водомети і бронетехніку в наметове містечко опозиціонерів. Демонстранти блокують центр міста з 13 квітня.

Столичні правоохоронці блокували проспект Баграмяна, де розташована будівля парламенту Вірменії. Табір протестувальників знаходиться на площі Франції - вона поруч з проспектом, повідомляє "Інтерфакс".

Поліція затримала щонайменше 59 мітингувальників. Організатор протестів місцевий опозиційний політик Нікол Пашинян заявив, що починається "народна, ненасильницька оксамитова революція", повідомляє Радіо Свобода.

"Офіційно заявляю, що в країні революційна ситуація", – сказав він.

Запропонував організувати марші і ненасильницькі сидячі акції протесту для того, щоб паралізувати роботу урядових органів.

Учасники протесту виступають проти кандидатури колишнього президента країни Сержа Сарґсян. Його висунула на посаду прем'єр-міністра правляча Республіканська партія Вірменії 14 квітня. Сарґсян очолював країну протягом останніх 10 років. Тепер відбулася конституційна реформа - Вірменія стала парламентською республікою. Якщо Сарґсян стане прем'єром, фактично знову очолить країну.

Після конституційної реформи парламент Вірменії обирає і президента, і прем'єра.

2 березня вірменський парламент обрав президента вперше. Ним став колишній прем'єр-міністр країни і посол Армен Саркісян. Повноваження Сержа Сарґсяна на посаді президента завершилися 9 квітня.

"У Вірменії буде проведена низка політичних реформ. Потім країна продовжить послідовно розвивати і зміцнювати союзницькі відносини з Росією", - заявив "Известиям" Сарґсян.

Провести акцію громадянської непокори напередодні закликав депутат парламенту Вірменії від опозиційної фракції "Елк" Нікол Пашинян.

Вранці 16 квітня прихильники опозиції влаштували масові акції протесту. Майже повністю перекрили рух у центрі міста. Зупинили роботу трьох станцій метро. Поліція Вірменії оголосила, що всі дії активістів незаконні. Вони обмежують право громадян на свободу пересування.

Поліція застосувала спецзасоби. У лікарні Єревана доставили 46 осіб. Під час зіткнень в Єревані поранення також отримав організатор акції протесту Пашинян. Його госпіталізували, але незабаром політик повернувся на проспект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протест в Криму: портрети Трампа, Макрона і Мей спалили під будівлею уряду

"Призначення Сержа Сарґсян на посаду прем'єр-міністра - це лише привід для протестів. Основна причина - це рівень корумпованості уряду, який був і залишається і за часів Сержа Саргсян. Він, в принципі, залишається однією з основних проблем для Вірменії. Тому, відповідно, він просто асоціюється з цією епохою і з цією корупцією ", - заявив "Голосу Столиці" політичний аналітик-міжнародник Ілля Куса.

За останні 10-12 років правляча верхівка Вірменії незаконно вивезла $ 7,5 млрд. Одним з головних дійових осіб кримінальної Вірменії є брат президента країни Сержа Сарґсяна - Олександр Сарґсян. Він відомий тим, що вимагає від підприємців віддати 50% бізнесу. Застосовує різні засоби тиску. Особливо незговірливих партнерів усуває, - повідомляє сайт "Поистине", створений російським ісламським громадським діячем, письменником і блогером Гейдаром Джемаль.

"До сарґсянівскої кліці ніяк не прийде розуміння нагальної потреби приборкати корупцію і свавілля, що твориться в цій країні. Влада сама заохочує корупцію", - писало азербайджанське видання Day.az.

У Верховній Раді зареєстрували пакет законопроектів, що пропонують легалізувати корупційно отримані доходи, а також звільнити чиновників від відповідальності за брехню в декларації. Про це інформує Центра протидії корупції. Авторами документів виступили народні депутати від "Блоку Петра Порошенка" Андрій Шинькович та Геннадій Чекіта.

Зараз ви читаєте новину «За 10 років з країни вивезли $7,5 млрд - у Єревані оголосили про революцію. Поліція зігнала бронетехніку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути