Ексклюзиви
вівторок, 02 жовтня 2018 13:39

Виходець з України отримав Нобелівську премію з фізики

Виходець з України отримав Нобелівську премію з фізики
Артур Ашкін, Жерар Муру і Доніі Стрікленд створювали інструменти з допомогою світла

2 жовтня лауреатами Нобелівської премії з фізики 2018-го стали Артур Ашкін із США, а також француз Жерар Муру та Донні Стрікленд із Канади.

Нобелівський комітет нагородив вчених за дослідження та створення мініатюрних інструментів зі світла, повідомляє NY Times.

"Оптичний пінцет" - винахід Ашкіна. Він допомагає утримувати молекули і молекулярні мотори. Дозволяє спостерігати, повертати, штовхати і тягнути різні об'єкти дослідження за допомогою світла.

Ашкін - син емігрантів із Росії та України. Навчався в Колумбійському та Корнелльському університетах. Став піонером в області створення оптичних пасток. Їхніх розвиток призвів до керування атомами, молекулами і біологічними клітинами. Пінцет зі світла розробив 1978-го.

Винахідник не зміг говорити із журналістами та колегами під час церемонії, бо був зайнятий іншими дослідженням.

"Доктор Ашкін, якому ми зателефонували, сказав, що не зможе брати участь в обговоренні, оскільки зайнятий своєю науковою роботою", - сказала представник Нобелівського комітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обирають Нобелівського лауреата з фізики (онлайн-відео)

Стрікленд і Муру розробили метод генерації високоінтенсивних, ультракоротких світлових імпульсів. Вперше запропонували технологію під назвою "посилення чирпованих імпульсів" (Chirped pulse amplification, CPA) 1985-го. Її можна використовувати у пересуванні предметів за допомогою лазера у медицині, у лікуванні раку, у прискоренні часток.

Стрікленд стала третьою жінкою, яка отримана Нобелівську премію за всю історію.

"Це більше, ніж те, про що я могла подумати", - сказала вона.

Щорічна церемонія визначення лауреатів премії імені Альфреда Нобеля стартувала 1 жовтня і триватиме тиждень. Вручення Нобелівської премії відбудеться традиційно 10 грудня - на роковини смерті її засновника. Складатиметься з трьох заходів - власне вручення, Нобелівської вечері в присутності королівської родини та близько 1300 гостей. Завершить церемонію нагородження Нобелівський концерт, який вважається однією з головних музичних подій Європи. Кожен лауреат отримає з рук монарха золоту медаль із зображенням засновника премії Альфреда Нобеля та диплом. Грошова частина премії переказується лауреатам згідно з їхніми побажаннями. Премію з літератури цьогоріч не присуджуватимуть. Таке рішення прийняла Шведська академія, яка виявилася в центрі секс-скандалу.

Зараз ви читаєте новину «Виходець з України отримав Нобелівську премію з фізики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути