четвер, 29 квітня 2021 09:49

Уперше за 50 років населення Китаю зменшується

Уперше за 50 років населення Китаю зменшується
Люди йдуть по вулиці біля ринку в Ухані, 19 січня 2021 року / Getty Images

У Китаї вперше за 50 років знижується чисельність населення в порівнянні з останнім переписом.

Видання Financial Times повідомляє, що за переписом чисельність населення Китаю складає трохи менше ніж 1,4 млрд людей. 2019 року перевищило позначку в 1,4 млрд осіб. Перепис завершений у грудні, але ще не оприлюднений. Про це пише Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто зупинилося на 3 хвилини, щоб вшанувати померлих

"Якщо Китай підтвердить зниження, це буде великою подією. За прогнозом ООН, населення КНР досягне піку 2027 року. Відтак, це сталося значно раніше, ніж очікували ринок і політики", - каже головний економіст Pinpoint Asset Management із Шеньчженя Чживей Чжан.

Китай відмовився від багаторічної політики однієї дитини 2016 року, дозволивши парам мати двох дітей. Але народжуваність і далі знижувалася. За даними міністерства громадської безпеки КНР, 2020 року кількість новонароджених у Китаї впала на 15% у порівнянні з роком раніше. Торік у Китаї зареєстрували 10,035 млн народжень проти 11,79 млн 2019 року.

Китай працює над зверненням назад тенденції до зниження народжуваності й оголосив ініціативи, що спонукатимуть пари більше народжувати. За даними видання The Washington Post, місцева влада запропонувала субсидії з догляду за дітьми й подовжену відпустку з догляду за дитиною. Зростання вартості житла, охорони здоров'я та освіти вважається однією з причин зниження народжуваності.

Китайська письменниця й журналістка Чжан Ліцзя розповіла виданню The Guardian, що ставлення змінилося, і багато жінок більше не вважають шлюб і материнство необхідними життєвими етапами чи невіднятними складниками щасливого життя. Пандемія Covid-19 також призвела до економічної невизначеності, через що пари неохоче народжують дітей.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 50 років населення Китаю зменшується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути