вівторок, 13 квітня 2021 06:30

Воду з аварійної АЕС "Фукусіма" дозволили спустити в океан

Воду з аварійної АЕС "Фукусіма" дозволили спустити в океан
Воду з "Фукусіми" спустять в океан. Фото: Reuters

Влада Японії дозволила скинути очищену від радіоактивних частинок воду з АЕС "Фукусіма-1" в океан.

В Японії вирішили, що після очищення вода не буде нести ніякої загрози як для людей, так і для навколишнього середовища, незважаючи на побоювання місцевих рибалок і сусідніх країн - КНР і Південної Кореї, передає Kyodo.

Цю воду використовували для охолодження розплавленого палива, а також забруднених з дощових і грунтових вод.

Для очищення води застосують технологію ALPS. За допомогою даної системи видалять більшість радіоактивних речовин, включаючи стронцій і цезій, але залишає тритій, який в низькій концентрації мало загрожує здоров'ю людини. Воду будуть розбавляти до тих пір, поки концентрація тритію не знизиться до 1,5 тис. Беккерелів на літр - це в сім разів нижче норм, допустимих ВООЗ. За процесом стежитимуть МАГАТЕ і треті сторони. Через підготовку і перевірок скидання почнеться не раніше, ніж через два роки.

Більш 1,25 мільйона тонн води зберігається в резервуарах на території АЕС "Фукусіма". Оператор електростанції Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. побоюється, що накопичувальні потужності вичерпаються вже восени наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили додаток, який дозволяє відвідати зону відчуження з дому

Аварія на АЕС Фукусіма-1 - радіаційна аварія максимального, 7-го рівня за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES), що почалася в результаті найсильнішого в історії Японії землетрусу і наступного за ним цунамі. Затоплення підвальних приміщень, де розташовувалися розподільні пристрої, резервні генератори і батареї, призвело до повного знеструмлення станції і відмови систем аварійного охолодження.

Зараз ви читаєте новину «Воду з аварійної АЕС "Фукусіма" дозволили спустити в океан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути