понеділок, 22 жовтня 2018 13:28

Вода в Дунаю опустилася до рекордного мінімуму

Вода в Дунаю опустилася до рекордного мінімуму
Чимало турфірм змушені скасувати круїзи по Дунаю. Фото:www.mukachevo.net

Рівень води річки Дунаю в Будапешті досяг рекордного мінімуму, який востаннє спостерігався 71 рік тому.

Через рекордно низький рівень води в Дунаї багато суден не можуть повернутися додому, - пише mukachevo.net.

У заяві управління водного господарства Угорщини йдеться, що з серпня в країні триває посуха, і з цієї причини рівень річки знизився в Будапешті до 43-44 см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Половина людства залишиться без прісної води

Через рекордно низький рівень води в Дунаї заборонений прохід вантажних судів річкою. Подібний рівень води в річці востаннє становив абсолютний мінімум 51 см 6 листопада 1946-го. Через посуху очікується, що рівень і надалі буде падати.

Габріелла Сіклош, прес-секретар управління водного господарства, розповіла, що рекордно низький рівень Дунаю спостерігається на різних ділянках уздовж річки, у тому числі в Пакші, Адоні та Домборі.

У зв'язку з цим зупинили рух вантажних барж, а також круїзних суден. Чимало турфірм змушені скасувати круїзи Дунаєм.

Круїзні теплоходи Українського Дунайського пароплавства також не можуть поки повернутися додому. Наразі всі судна завершили свою навігацію, але повернутися до рідного порту не можуть через низький рівень води на Дунаї.

За час навігації теплоходи "Молдавія", "Україна" і "Дніпро" виконали по 24 рейси, "Волга" – 25. Всього ними перевезено 14 652 пасажири. На даний час вони стоять у порту Лінц. Частина екіпажів відправляється додому автобусами. На борту залишаться тільки експлуатаційники, які дочекаються покращення навігаційних умов і після цього відправлять судна до базового порту.

Фахівці пов'язують обміління Дунаю з дуже спекотним літом. Поліпшити становище можуть тільки рясні опади, які очікуються в листопаді.
Найдовшою притокою Дунаю є річка Тиса. Її басейн є найбільшим суб-басейном басейну Дунаю та служить домівкою для 14 млн людей, які проживають у 5 країнах: Україні, Румунії, Словаччині, Угорщині та Сербії. Специфікою української частини басейну річки Тиси є те, що вона розташована виключно в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці – Закарпатської області.

В окупованому Криму поблизу Керчі висохло озеро Тобечик. Із загальної площі водойми 18,7 кв. км водою покрито зараз не більше 10%.

Зараз ви читаєте новину «Вода в Дунаю опустилася до рекордного мінімуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути