Ексклюзиви
понеділок, 17 серпня 2020 19:26

Під час протестів у Білорусі загинули щонайменше 5 осіб - правозахисники

Під час протестів у Білорусі загинули щонайменше 5 осіб - правозахисники
Александру Вихору відмовили у наданні медичної допомоги - правозахисники. Фото: tut.by

Після протестів у Білорусі щонайменше п'ятеро людей загинули.

Ще семеро осіб госпітолізували у критичному стані. Про це йдеться у звіті правозахисного громадського об'єднання "Зьвяно", передає білоруська служба "Радіо Свобода".

Даний звіт присвячений порушенням прав людини на протестах у Білорусі у період з 7 до 14 серпня. Правозахисники знайшли у лікарнях Мінська 120 людей, госпіталізованих після протестів, та поспілкувалися з 30 з них.

"Офіційно влада підтвердила загибель на протесті лише одного протестувальника, Александра Тарайковського, ствержуючи, що він загинув від вибуху пристрою, який тримав у руках. Згодом Associated Press опублікували відео, з якого видно, що вибуху не було - Александра застрелили силовики", - йдеться в повідомленні.

"25-річному Александру Вихору з Гомеля, який помер невдовзі після затримання, відмовили у наданні медичної допомоги. З цього приводу, як і щодо загибелі Тарайковського, не проводилося розслідування, судово-медичну експертизу для встановлення причин смерті проводити відмовилися", - розповіла голова правління організації Тетяна Гацюра-Яворська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація в Білорусі: лідери ЄС проведуть екстрену відеоконференцію

Імена ще трьох загиблих, про яких відомо правозахисникам, не вказуються.

Правозахисникам вдалося з'ясувати, що людям, яких госпіталізували з переломами рук, ребер, пораненнями ока та іншими травмами, які потребують негайної допомоги, вона надавалася через 6-12 годин.

"Більшість постраждалих кажуть, що були затримані безпідставно і зазнали жорстоких побоїв кийками під час затримання, в автозаках та вже у відділках. Багато людей отримали травми та опіки від вибухів світлошумових гранат, які кидали безпосередньо в людей або близько до них, хоча протестувальники не були озброєні і не атакували силовиків", - сказано в повідомленні.

Люди заявляють, що не мали доступу до адвоката. Багатьох відпустили у "швидкі" лише після підписання протоколу,у якому ті визнають, що чинили опір правоохоронцям та брали участь у несанкціонованому заході.

Як зазначається, людям погрожували кримінальними справами у разі подання заяви про надмірне застосування сили і катування.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко допускає перевибори, але тільки після прийняття нової конституції. Лукашенко розповів, за яких умов можуть провести перевибори президента в Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Під час протестів у Білорусі загинули щонайменше 5 осіб - правозахисники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути