середа, 01 вересня 2021 02:05

Виведення військ із Афганістану: Байден звернувся до нації

Виведення військ із Афганістану: Байден звернувся до нації
Байден виступив перед нацією. Фото: Reuters

Президент США Джо Байден взяв на себе відповідальність за операцію щодо виведення американських військ та загибель 13 солдатів США.

Однак іншого способу організувати евакуацію кращим чином в умовах стрімкого наступу талібів не існувало, заявив він у своєму виступі перед нацією з нагоди закінчення 20-річної війни в Афганістані, інформує The Guardian.

США вивезли з Афганістану понад 120 тисяч осіб і "жодна нація ніколи не робила нічого подібного за всю історію". Ті, хто закликає США зберегти військову присутність в Афганістані, виступають за "третє десятиліття війни в країні, яка не представляє важливий національний інтерес для США", вважає американський президент.

"Світ змінюється. Ми маємо серйозну конкуренцію з Китаєм, ми вирішуємо проблеми з Росією, ми стикаємося з кібератаками та розповсюдженням ядерної зброї. Росія і Китай хотіли б, аби США застрягли ще одне десятиліття в Афганістані", — сказав Байден.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи "Талібану" показали, що залишили військові США в аеропорту Кабула

Війна в Афганістані закінчилася, але США продовжать боротьбу з тероризмом.

"Для тих, хто має неправильне уявлення, дозвольте мені чітко сказати — тим, хто хоче Америці зла, тим, хто займається тероризмом проти США чи наших союзників, знайте це: Сполучені Штати ніколи не пробачать. Ми на вас полюємо в усіх куточках Землі, і ви заплатите остаточну ціну", — наголосив президент.

США перегортають нову сторінку зовнішньої політики.

"Ми будемо ставити місії з чіткими, досяжними цілями, а не такими, яких ми ніколи не досягнемо. Ми будемо чітко зосереджені на фундаментальних інтересах національної безпеки Сполучених Штатів Америки", — сказав Байден.

Місія в Афганістані мала бути місією боротьби з тероризмом, а перетворилася на спробу державотворення, "намагання створити демократичний, згуртований і об'єднаний Афганістан, чого ніколи не було за багато століть в історії цієї країни", вважає він.

США продовжуватимуть підтримувати Афганістан шляхом дипломатії, міжнародного впливу та гуманітарної допомоги.

Міністерство оборони США оголосило про завершення своєї операції з евакуації з Афганістану громадян США та афганців та виведення своїх військових з країни.

Останній C-17 відлетів з Міжнародного аеропорту Хаміда Карзая 30 серпня. "Це відведення сигналізує і про завершення військової складової в евакуаційній операції, і про завершення 20-річної місії, яка почалася в Афганістані після 11 вересня", — повідомив керівник Центрального командування Збройних сил США, генерал Кеннет Маккензі під час брифінгу.

Зараз ви читаєте новину «Виведення військ із Афганістану: Байден звернувся до нації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути