вівторок, 26 березня 2024 05:30

Винайшли вакцину, яка зупинила епідемію

Винайшли вакцину, яка зупинила епідемію
Доктор Джонас Солк / Wikipedia

26 березня 1953-го американський медик, доктор Джонас Солк, оголосив в ефірі національного радіо, що успішно випробував вакцину проти поліомієліту - вірусу, що спричиняє важку хворобу.

У 1952-му на поліомієліт в США захворіли 58 тис. людей, і більше 3 тис. померли від хвороби. Пообіцявши викорінити хворобу, відому як "дитячий параліч", бо переважно вражає дітей, доктор Солк прославився як великий лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну прибула партія китайської вакцини

Поліомієліт – хвороба, що вражала людство протягом всієї історії. Вона вражає нервову систему і може спричинити параліч. Вірус легко передається.

Перша велика епідемія поліомієліту в США сталася в 1894-му. До середини ХХ ст щорічно від хвороби страждали тисячі людей. У першій половині ХХ ст лікування обмежувалося карантином і "залізними легенями" - пристосуванням, схожим на металеву труну, яке допомагало дихати. Хоча діти, і особливо немовлята, були серед найбільш постраждалих, дорослі також часто хворіли.

Зокрема, майбутній президент Франклін Рузвельт, який в 1921-му в віці 39 років захворів і залишився частково паралізованим. Пізніше Рузвельт перетворив свій маєток на притулок для жертв поліомієліту і зіграв важливу роль у зборі коштів на дослідження, пов'язані з хворобою, і лікування пацієнтів.

Солк, що народився в Нью-Йорку в 1914-му, вперше провів дослідження вірусів в 1930-х, коли був студентом-медиком в Нью-Йоркському університеті. Під час ІІ світової війни брав участь в розробці вакцин проти грипу. У 1947-му очолив дослідницьку лабораторію Піттсбурзького університету. У 1948-му отримав грант на вивчення вірусу поліомієліту і розробку можливої вакцини. До 1950-го у нього була рання версія вакцини.

Процедура Солка полягала в тому, щоб убити кілька штамів вірусу, а потім ввести доброякісні віруси в кров здорової людини. Тоді імунна система створить антитіла, які мають протистояти майбутньому зараженню. Солк провів перші випробування на колишніх пацієнтах з поліомієлітом, а також на собі та родині. До 1953-го був готовий оголосити висновки. Це сталося в ефірі національного радіо 25 березня. Двома днями пізніше, після статті, опублікованої в журналі "Американської медичної асоціації" Солк відразу став знаменитістю.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли вакцину, яка зупинила епідемію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути