пʼятниця, 21 серпня 2020 14:30

Викрав "Джоконду" з патріотичних міркувань

Викрав "Джоконду" з патріотичних міркувань
"Мона Ліза" у флорентійській галереї мистецтв, куди її хотів продати викрадач / Wikipedia

21 серпня 1911 року 30-річний Вінченцо Перуджа – скляр із паризького Лувру, викрав найзнаменитішу картину італійського художника Леонардо да Вінчі "Джоконда". "Крадіжку століття" розкрили за 2 роки, коли злодій спробував продати полотно у Флоренції місцевому антиквару.

Портрет дружини флорентійського купця і чиновника Лізи дель Джокондо Леонардо да Вінчі почав писати 1503 року. Не завершив. По смерті художника картину придбав французький король Франциск I. Відтоді була у французьких монархів. Після Французької революції портрет оголосили надбанням нації і передали в щойно відкритий Центральний музей мистецтв у Луврі. Відтоді вона там, за винятком короткого періоду імператорства Наполеона, який прикрасив нею спальню, і воєн, коли "Джоконду" вивозили зі столиці - в роки франко-прусської чи Другої світової воєн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мона Ліза" Да Вінчі переїжджає

Слава до "Джоконди" прийшла наприкінці XIX ст. Інші жіночі портрети Леонардо осіли в приватних колекціях. "Мона Ліза" була доступна для загального огляду. Її оспівували поети, письменники, з подачі яких заговорили про загадкову посмішку Лізи Джокондо.

22 серпня 1911-го працівники Лувру виявили крадіжку. Жандарми допитали працівників, їхніх родичів і знайомих. Картину шукали 2 роки. Увесь цей час у Луврі висіла її репродукція в жалобній рамі. Люди юрбами ходили до музею, лише щоби подивитися на місце, звідки поцупили шедевр Леонардо. 13 грудня 1913-го флорентійський антиквар Альфредо Джері одержав із Парижа листа з пропозицією викупити картину за 500 тисяч франків ($3,5 млн нині. – Gazeta.ua): "Я — італієць, патріот своєї батьківщини. Це я взяв у Луврі "Джоконду" 2 роки тому".

Коли викрадач прибув до Флоренції, його заарештували. В чемодані знайшли полотно да Вінчі.

Перуджа 8 місяців працював склярем у бригаді, що виготовляла чохли, щоб захистити картини від вандалізму. У понеділок, 21 серпня, о 7-й ранку, коли Лувр був зачинений, Перуджа прийшов у музей. У залі, де висіла "Джоконда", зняв її з кріплення, і сховав у столярський столик. Ввечері, обмотавши сорочкою, виніс під пахвою через ті ж двері, що увійшов.

На суді Перуджа сказав, що діяв із патріотичних міркувань. Його засудили до 380 діб тюрми. Після оскарження термін скоротили до 7 місяців.

Картина повернулася до Франції, після чого стала найбажанішим експонатом у світі. 2005-го їй виділили окреме приміщення в Луврі, де полотно щороку бачать понад 6 млн людей.

Зараз ви читаєте новину «Викрав "Джоконду" з патріотичних міркувань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути