Ексклюзиви
пʼятниця, 06 серпня 2021 06:30

Використання атомної бомби в Хіросімі мало вплинути на Сталіна

Використання атомної бомби в Хіросімі мало вплинути на Сталіна
Хмара після вибуху атомної бомби над Хіросімою через 2-5 хвилин після вибуху / Honkawa Elementary School

6 серпня 1945 року США стали першою і єдиною країною, яка застосувала атомну зброю у воєнний час, коли скинула атомну бомбу на японське місто Хіросіма. Приблизно 80 тис людей загинули в результаті вибуху, ще 35 тис отримали поранення. Щонайменше, ще 60 тис померли до кінця року від наслідків радіоактивних опадів.

Хоча скидання атомної бомби на Японію ознаменувало закінчення Другої світової війни, багато істориків стверджують, що це також послужило початком Холодної війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подивитися на ядерний вибух запросили гостей

З 1940 року США працювали над створенням атомної зброї, після того як їх попередили, що нацистська Німеччина вже проводить дослідження в цій галузі. На той час, коли США провели перше успішне випробування в липні 1945 року в пустелі Нью-Мексико, Німеччина вже зазнала поразки. Однак війна проти Японії в Тихому океані тривала. Президент США Гаррі Трумен, попереджений деякими зі своїх радників, що будь-яка спроба вторгнення в Японію приведе до жахливих втрат серед американців, наказав використовувати нову зброю для якнайшвидшого припинення війни.

6 серпня 1945 американський бомбардувальник Enola Gay скинув п'ятитонну бомбу на японське місто Хіросіма. Вибух потужністю 15 тис тонн в тротиловому еквіваленті перетворив 10,5 кв км міста в руїни і відразу забрав життя 80 тис життів. Ще десятки тисяч людей померли в наступні тижні від ран і радіаційного отруєння. Три дні по тому ще одну бомбу скинули на місто Нагасакі, в результаті чого загинуло ще близько 40 тис осіб. Через кілька днів Японія оголосила про капітуляцію.

За роки, що минули з тих пір, як на Японію скинули дві атомні бомби, ряд істориків припустив, що ця зброя переслідувала двояку мету. По-перше, покласти край війні з Японією і врятувати американські життя. Другою метою було показати СРСР нову зброю масового ураження в дії.

До серпня 1945 року відносини між СРСР і США різко погіршилися. Потсдамська конференція між президентом США Гарі Труменом, радянським диктатором Йосипом Сталіним і британським прем'єром Уїнстоном Черчиллем закінчилася за чотири дні до бомбардування Хіросіми. Зустріч була відзначена взаємними звинуваченнями і підозрами між американцями і совітами. Російські війська займали більшу частину Східної Європи. Трумен і багато його радників сподівалися, що атомна монополія США може додати дипломатичних важелів впливу на Москву. Таким чином, падіння атомної бомби на Японію можна розглядати як перший постріл Холодної війни.

Якщо офіційні особи США дійсно вважали, що можуть використовувати свою атомну монополію в дипломатичних цілях, у них було мало часу, щоб втілити план у життя. До 1949 року совіти зробили власну атомну бомбу, і почалася гонка ядерних озброєнь.

Зараз ви читаєте новину «Використання атомної бомби в Хіросімі мало вплинути на Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути