Ексклюзиви
середа, 17 січня 2024 05:26

Військові США загубили водневу бомбу

Військові США загубили водневу бомбу
Виловлена в морі воднева бомба / Wikipedia

17 січня 1966-го над іспанським містечком Паломарес зіткнулися 2 американські військові літаки - бомбардувальник B-52 і заправник KC-135. Загинуло 8 членів екіпажу. Загубили 4 ядерні та водневі бомби. 3 з них впали на сушу, і 1 в море. Жодна з бомб не була в бойовому стані, однак від падіння двох з них сталися вибухи і в довкілля потрапив радіоактивний плутоній. 2 тис. військових США та іспанські нацгвардійці провели дезактивацію території. Третю бомбу, що не вибухнула, знайшли неушкодженою, а четверту, яка впала в море, знайшли лише 7 квітня. Це не перша і не остання аварія за участі американських ядерних бомб.

Задля збереження можливості нанести ядерний удар під час Холодної війни американські бомбардувальники з ядерною зброєю безперервно кружляли по світу протягом десятиліть. У таких військових операціях неминуче ставалися нещасні випадки. Пентагон визнав більш, ніж 30 аварій, в яких бомбардувальники розбилися чи загорілися, в результаті чого відбувалися ядерні забруднення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від плану ядерної атаки відмовилися

Бомбардувальник, що летів над Паломарес, повертався на базу після планового бойового вильоту. Коли спробував заправитися від КС-135, сталася аварія.

Паломарес - віддалене рибальське і фермерське село. Персонал США вжив заходів безпеки для запобігання впливу радіації. Близько 1400 тон радіоактивної ґрунту і рослинності відправили до Штатів для поховання.

Тим часом, в морі задіяли 33 корабля ВМС США в пошуках втраченої водневої бомби. Використовуючи комп'ютер IBM, експерти спробували вирахувати, де могла впасти бомба, але площа падіння була занадто великою для ефективного пошуку. Врешті, свідчення очевидця, іспанського рибалки, привело дослідників до місця падіння. 15 березня підводний човен виявив бомбу, а 7 квітня її витягли. Вона була пошкоджена, але ціла.

Дослідження наслідків ядерної аварії для жителів Паломарес були обмеженими, але США врегулювали близько 500 позовів жителів, чиє здоров'я постраждало. Оскільки аварія сталася в іншій країні, то отримала набагато більше розголосу, ніж понад десяток подібних аварій, що сталися в США. З міркувань безпеки американська влада не говорить про аварії з ядерною зброєю.

Зараз ви читаєте новину «Військові США загубили водневу бомбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути