пʼятниця, 06 квітня 2018 15:19

Виготовити "Новачок" можуть до 10 країн - розробник

Виготовити "Новачок" можуть до 10 країн - розробник
За стабілізаторами, що входять до складу отрути, можна визначити країну-виробника біологічної зброї. Фото: russiahousenews.info

Зразки нервово-паралітичного газу "Новачок", яким отруїли родину Скрипалів, можуть бути не тільки в Росії. Виявити країну походження отрути можна за специфічними домішками.

Британці легко встановили різновид біологічної речовини, бо й самі мали такі зразки, вважає Віл Мірзаянов, один із розробників "Новачка". Розповів про особливості цієї біологічної зброї у інтерв'ю "Новой газете".

Gazeta.ua пропонує найцікавіші тези з розмови.

Про країни, що можуть виготовляти "Новачок"

Таких до десяти. Це Франція, Німеччина, Японія, Китай, Британія, США, Росія. Близько може бути і Північна Корея. Звичайно, будуть якісь відмінності у виготовленні. Але є характерні особливості напівпродуктів, з яких готують речовину. Напівпродукт - промисловий виріб, не якась кустарна штучка. За ним все відразу ясно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донька Скрипаля не погодилась на допомогу від Росії

Як впізнати виробника

Використання стабілізатора дає більший термін зберігання речовини. За ним або іншими домішками можна спробувати ідентифікувати, звідки речовина. Але у Портон-Дауні не змогли зробити таких висновків. У випадку Скрипалів могли отруїти газом, що не походив із лабораторних запасів у Шиханах чи Волгограді. Значить, він був підготовлений в лабораторії, де не обов'язкове застосування стабілізатора і була можливість довести чистоту і концентрацію до необхідного бойового рівня, до 90 відсотків, шляхом вакуумної перегонки і очищення, наприклад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруєння Скрипалів: Британія навела аргументи проти РФ

Про підозри Великої Британії

Мені зрозуміла їхня логіка. Жодна країна не має такого досвіду у виготовленні "Новачка", як СРСР і потім Росія. Жодна країна не витрачала стільки ресурсів на його дослідження.

Володимир Углев, інший розробник "Новачка", стверджує, що за стабілізаторами і компонентами речовини неможливо визначити країну-виробника. Адже діє глобальний ринок, і компоненти біологічної зброї можна купити будь-де. Інгредієнти отрути не є забороненими речовинами.

"Новачок" - газ нервово-паралітичної дії. Розроблений в Державному союзному НДІ органічної хімії і технології у Москві за часів СРСР. Одна з найбільш токсичних отруйних речовин у світі. Вражає нервову систему людини. Якщо отруєння не призведе до летального результату, може спричинити параліч.

У Лондоні заявили, що "Новачок" виготовили в місті Шихани Саратовської області Росії. Ця лабораторія є аналогом британської дослідної бази в Портон-Дауні.Так британська сторона обґрунтовувала міжнародним партнерам відповідальність Росії за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Зараз ви читаєте новину «Виготовити "Новачок" можуть до 10 країн - розробник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути