субота, 30 грудня 2023 18:10

Відомо, що може переконати республіканців дати допомогу Україні

Відомо, що може переконати республіканців дати допомогу Україні
Українські військові у Запорізькій області / East News

Думки у виданні The Washington Post оглядача Джоша Рогіна

Адміністрація Джо Байдена нарешті дійшла висновку використати заморожені активи Росії для оплати реконструкції України. Цю ідею спочатку висунули законодавці як найкращий спосіб змусити РФ компенсувати Україні шкоду, яку їй завдав Володимир Путін. Дещо суперечлива та складна пропозиція довго залишалася в підвішеному стані, попри підтримку обох партій у Конгресі.

Сьогодні виникає нова гострота. Якщо Білий дім зможе діяти швидко, його повна підтримка ініціативи також може стати засобом як змусити республіканців схвалити рятівну для України військову допомогу.

Більше року адміністрація опиралася двопартійним зусиллям прийняти закон, який би надав президенту Байдену повноваження вилучати російські суверенні активи, які зараз заморожені в банках США, і передавати їх Україні. У листопаді комітет із закордонних справ Палати представників проголосував 40 проти 2 за свою версію Закону про відновлення економічного процвітання та можливостей для України.

Буквально минулого місяця спікер Палати представників, республіканець Майк Джонсон заявив, що цей закон може допомогти йому переконати республіканців у Палаті представників проголосувати за надзвичайний додатковий бюджетний запит адміністрації Байдена, який включає близько $60 млрд для України у вигляді військової, економічної та гуманітарної допомоги.

Було б чистою поезією фінансувати українські військові зусилля російськими грошима – Майк Джонсон

"Було б чистою поезією фінансувати українські військові зусилля російськими активами. Як ви можете собі уявити, цю ідею зустрінули з великим ентузіазмом республіканці", - сказав Джонсон.

Джонсон обманює реальність. $300 млрд російських активів, заморожених у американських і європейських банках, Україні не передадуть одразу. Їх використають для фінансування реконструкції в наступні роки. Тому ухвалення цього закону не замінить потреби для Конгресу теж якомога швидше схвалити військову допомогу Україні.

Але це може забезпечити політичне прикриття для республіканців, які хочуть підтримати Україну, але бояться негативної реакції з боку трампістської частини Республіканської партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

"Багато республіканців хочуть проголосувати за допомогу Україні, але бояться трампістів. Якщо вони зможуть сказати, що ми змушуємо Путіна платити за відновлення України, то їм буде легше проголосувати за допомогу Україні", – сказав колишній конгресмен Том Малиновський, один з перших керівників цих зусиль.

За лаштунками Білий дім брав участь у тривалих внутрішніх політичних дебатах, широкому дипломатичному контакті та одночасних переговорах з Конгресом, оскільки наближався до публічного сприйняття цієї ідеї. У міністерстві фінансів і державному департаменті існує законна стурбованість конфіскацією іноземних суверенних активів, навіть за таких умов.

Більшість заморожених активів Росії знаходиться в Бельгії та Швейцарії

Крім того, лише близько 2% цих коштів зберігаються в США. Більшість заморожених активів Росії знаходиться в Бельгії та Швейцарії. І в Європі, особливо в Берліні, є опір щодо того, чи є цей крок виправданим за міжнародним правом, і чи може він підірвати довіру до валюти євро. Адміністрація Байдена зосереджує свої дипломатичні зусилля навколо країн "Великої сімки" і закликала ці країни придумати шлях для вирішення цього питання до кінця лютого.

Але в Конгресі негласний крайній термін для ухвалення допомоги Україні – 19 січня. Це дата, до якої американський парламент також має ухвалити нове державне фінансування на рік. Серед прихильників закону про передачу російських активів Україні є розчарування як через заперечення Європи, так і через відчуття, що Білий дім зволікає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

"І знову Європа сперечається сама з собою, і її розбіжності в цьому питанні лише допомагають Росії, яка вже експропріювала активи європейських компаній. Здоровий глузд підказує, що РФ має заплатити за шкоду, яку завдала Україні", - каже старший помічник Республіканської партії в Конгресі.

Білий дім хоче зберегти гнучкість, щоб забрати російські активи. Це підтверджує аргумент, що Захід не забирає російські гроші, а використовує їх як початковий платіж за майбутні міжнародні зобов'язання Росії перед Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Російський уряд попереджає, що цей крок буде зустрінутий різкою помстою. Але коли торік американські та європейські банки заморозили російські гроші, Москва погрожувала такими самими словами, але нічого у неї не вийшло. Так само багато хто попереджав, що заморожування активів підірве довіру до долара США. До цього теж не дійшло.

Представники адміністрації Байдена кажуть, що без європейської підтримки план не працюватиме. Це правда. Але ухвалення закону про передачу російських активів Україні покаже, що США налаштовані надзвичайно серйозно, й тим самим, можливо, це буде спонукати союзників зробити те саме. Більш того, закон дасть Байдену повноваження діяти.

Без захоплених російських активів Україна може втратити здатність виживати як функціонуюча країна. І саме така стратегія в Путіна

Критики цієї ініціативи мають слабкі аргументи, коли кажуть, що це безпрецедентне використання економічної потужності Америки в цілях національної безпеки. Але безпрецедентні часи вимагають безпрецедентних рішень. Без захоплених російських активів Україна може втратити здатність виживати як функціонуюча країна. І саме така стратегія в Путіна.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Відомо, що може переконати республіканців дати допомогу Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути