Ексклюзиви
субота, 02 січня 2021 10:42

Видобуток нафти в Росії обвалився майже до десятирічного мінімуму

Видобуток нафти в Росії обвалився майже до десятирічного мінімуму
Фото: ТАСС

Видобуток нафти в Росії скоротився до мінімуму за останні 9 років.

У 2020 році обсяг видобутку сирої нафти і конденсату в РФ впав на 8,6% в порівнянні з 2019-м і склав 512,68 млн т, пише "РБК". Цей показник став мінімальним за останні дев'ять років і наблизився до десятирічного мінімуму: в 2010 році він склав 512,3 млн т. Середньодобовий видобуток виявилася на рівні 10,27 млн ​​барелів.

Всі найбільші компанії скоротили обсяг видобутку нафти і конденсату в порівнянні з минулим роком і рік до року (грудень 2020 року порівняно з груднем 2019-го).

2019-го Росія встановила рекорд за обсягами видобутку нафти за весь пострадянський період - 568 млн т нафти і конденсату. Середньодобовий видобуток склав 11,25 млн барр. за добу. Однак з початком пандемії коронавірусу світовий нафтовий ринок пережив шок, пов'язаний з різким падінням попиту на нафту, викликане скороченням обсягу промислового виробництва і перевезень. У березні ситуація погіршилася розвалом угоди ОПЕК +, що діяла з 2016 року. Учасники угоди, включаючи Росію, не могли домовитися про умови продовження домовленості щодо обмеження видобутку нафти. Саудівська Аравія запропонувала додатково скоротити видобуток, а Росія виступала за збереження діючих умов (скорочення на 1,7 млн ​​бар. на добу до рівня жовтня 2018 року). Після розвалу угоди ціна на нафту впала майже в два рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газпром викинув 150 мільярдів доларів на вітер

Укласти нову угоду країнам-учасницям ОПЕК + вдалося тільки в квітні. Вони домовилися знизити видобуток сумарно на 9,7 млн ​​бар. на добу. У липні умови були пом'якшені: з 1 серпня обсяг скорочення нафтовидобутку знизився до 7,7 млн ​​бар. на добу. На початку грудня учасники угоди ОПЕК + домовилися про збільшення нафтовидобутку на 0,5 млн бар. на добу з січня 2021 роки (спочатку планувалося, що видобуток збільшиться на 2 млн бар.).

Якість російських свердловин погіршується, розповідав в інтерв'ю журналу "Країна" експерт з енергетики Михайло Крутіхін. Їх кількість зростає, а віддача за останні 10 років зменшилася всемеро. Галузь у занепаді. Щоб уникнути кризи, потрібні нові технології, підходи та інвестиції. Вони недоступні через санкції Заходу проти Росії, що діють, відколи вона почала війну в Україні 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Видобуток нафти в Росії обвалився майже до десятирічного мінімуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути