неділя, 05 червня 2022 13:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Відмова від російського газу: Євросоюз розробив план

Відмова від російського газу: Євросоюз розробив план
Держави ЄС є основними споживачами російського газу. Фото: ukrinform.ru

Європейський Союз розробив план відмови від газу Російської Федерації.

Перезапуск вугільних електростанцій ЄС розглядається як варіант, заявив єврокомісар з внутрішнього ринку Тьєррі Бретона в ефірі Europe 1/CNews, передає "РБК-Україна".

За його словами, ЄС імпортує з Росії 155 млрд куб. м на рік. 2021 року близько 45% імпорту природного газу в ЄС припадало на Росію. Якщо коли-небудь Кремль призупинить ці постачання, то ЄС буде готовий, стверджує Бретон.

"Цей новий план буде включати 50 млрд кубометрів імпорту зрідженого природного газу з США або Катару, додаткові 10 млрд на наявних трубопроводах, прискорення морських вітряних турбін і фотоелектричних панелей, що являють собою 25 млрд куб. м", - сказав Бретон.

ЄС повинен якомога швидше відмовитися від імпорту російського газу. Для цього він має намір збільшити закупівлі скрапленого газу в Сполучених Штатів Америки і Катарі. Також наростити потужності зеленої енергетики, наголосив посадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ембарго на газ із РФ: у ЄС сказали, чи готують його запровадження

"Нам доведеться якнайшвидше звільнитися від російського газу і відновити нашу автономію, тому що Володимиру Путіну (президенту Росії. - Gazeta.ua) не подобається європейський проєкт", - сказав Бретон.

За його словами, Путін роками робив все, щоб розділити Європу.

"Він намагався розділити нас за допомогою своєї вакцини "Супутник", яка не спрацювала, він робив все, щоб втручатися в нашу демократію за допомогою Russia Today, а тепер він використовує газ, щоб точно розділити нас", - додав Бретон.

Раніше Володимир Путін заявив: якщо "недружні" країни, які купують російський газ, відмовляться платити в рублях з рахунків в Росії, їх позбавлять поставок. Газпром зупинив їх в Болгарію, Польщу, Нідерланди, Данію і Фінляндію.

Список "недружніх країн", опублікований на початку березня, включає США, членів Євросоюзу, Великобританію, Канаду, Японію, Швейцарію, Тайвань, Південну Корею, Норвегію, а також Австралію. Держави ЄС є основними споживачами російського газу.

Зараз ви читаєте новину «Відмова від російського газу: Євросоюз розробив план». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути