вівторок, 10 жовтня 2023 12:35

Віце-прем'єра викрали з-під дому та задушили

Віце-прем'єра викрали з-під дому та задушили
Федеральні війська в столиці Квебеку, Монреалі / Canadian Press

10 жовтня 1970-го канадські сепаратисти з "Фронту визволення Квебеку" викрали віце-прем'єра провінції П'єра Лапорта. Той грав у футбол з племінником на галявині біля дому. 12 жовтня в провінцію ввели федеральні війська і почали арештовувати підозрюваних у співпраці з Фронтом. 17 жовтня Лапорта знайшли задушеним у багажнику автомобіля. Перше за 102 роки політичне вбивство в країні шокувало канадців. В результаті кількість прихильників сепаратистів різко зменшилася.

"Фронт визволення Квебеку" - крайня ліва терористична організація, яка з 1960-го боролася за незалежність регіону і за соціалізм.

У населеній переважно франкомовними провінції, франкомовне і англомовне населення було соціально розділене. Більшість франкоканадців були робітниками і селянами — виконували низькокваліфіковану і низькооплачувану працю. Франкомовні часто були дешевою робочою силою, отримували меншу зарплату, ніж англомовні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці викупили всю дешеву землю в Канаді

Хоча франкомовні квебекці становили понад 80% населення провінції, ключові посади в регіоні займала англомовна меншина. Англійська була мовою бізнесу, а в магазинах і фірмах клієнтів часто відмовлялися обслуговувати французькою.

У таких умовах частина молоді бачила в соціалізмі захист національних і економічних прав. У 1960-1970-х бойовики Фронту підготували більше, ніж 200 терактів. Найчастіше вибухали саморобні бомби біля військових частин, у готелях, банках. Більшість терактів були без жертв. Загинуло 8 осіб.

У жовтні 1970-го Фронт викрав британського дипломата Джеймса Кроса і віце-прем'єра П'єра Лапорта. У відповідь, канадський прем'єр П'єр Трюдо, батько нинішнього прем'єра Джастіна Трюдо, оголосив воєнний стан і ввів в провінцію федеральні війська. Біля 500 осіб затримали. Значна частина не мала відношення до Фронту чи терактів.

Проте з самим Фронтом було покінчено. Кільком активістам дозволили втекти на Кубу, де Фідель Кастро зустрів їх, як героїв.

Зараз ви читаєте новину «Віце-прем'єра викрали з-під дому та задушили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути