вівторок, 20 квітня 2021 17:52

Вибух складу боєприпасів у Чехії організував російський генерал - розслідування

Вибух складу боєприпасів у Чехії організував російський генерал - розслідування
Вибух складу боєприпасів у Чехії організував російський генерал Авер'янов. Фото: theins

Голова військової частини Генерального розслідувального управління Росії генерал Андрій Авер'янов керував організацією вибуху на складі боєприпасів у Чехії у 2014 році.

Про це йдеться у спільному розслідування The Insider і Bellingcat за участі Der Spiegel і Respekt.cz.

Раніше влада Чехії заявляла, що до вибуху причетні співробітники ГРУ Петров і Боширов – реальні прізвища Мишкін і Чепіга. Вони фігурували у справі про отруєння Сергія Скрипаля та його доньки у 2018 році.

Генерал Авер'янов прилітав до Чехії за підробленими документами, коли стався вибух. Усього в операції брало участь 6 осіб, деякі з них потрапили до країни під виглядом дипломатів. Група прилетіла до Праги 11 жовтня 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі звинуватили світ у "масовому антиросійському психозі"

Пізніше Боширов і Петров переїхали з Праги до Острави, яка знаходиться в годині поїздки від складу боєприпасів.

Перед диверсією Мишкін і Чепіга під іншими іменами звернулися до компанії Imex, що займалася зберіганням зброї у Врбетіце, і попросили про доступ до закритої ділянки складу з 13 по 17 жовтня, заявивши, що є потенційними покупцями. Тоді компанія звернулася до болгарського торговця Омеляна Гебрева, який зберігав частину своєї зброї на зазначеному складі. Imex повідомила йому, що є потенційні покупці, однак Гебрев відмовився від зустрічі.

О 9:25 16 жовтня 2014 року на складі боєприпасів № 16 в Врбетіце стався вибух, в результаті чого було знищено 58 тонн боєприпасів, знесені десятки будівель і загинули двоє співробітників Imex: Вратіслав Гавранек і Людек Петршік.

Після вибуху Мишкін і Чепіга сіли на літак до Москви, який вилетів о 10:05. Того ж дня генерал Авер'янов вилетів до столиці Росії.

МЗС Чехії повідомило про вислання з країни 18 російських дипломатів. Виявилося що це співробітники російських спецслужб, які причетні до вибуху складів боєприпасів у Чехії 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Вибух складу боєприпасів у Чехії організував російський генерал - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути