Ексклюзиви
понеділок, 27 травня 2019 16:47

Вибори до Європарламенту називають сенсацією. Пояснюємо, що сталось

Вибори до Європарламенту називають сенсацією. Пояснюємо, що сталось
На виборах до Європарламенту багато голосів віддали за зелених. Фото: images.unian.net

Консерватори і соціал-демократи зазнали поразки на виборах до Європарламенту вперше за 40 років його існування.

Виграли ультраправі та "зелені", і ліберали. Перші виступають проти поглиблення євроінтеграції та за співпрацю з Росією. Другі - адепти ЄС і критики політики Володимира Путіна, повідомляє ВВС.

Багато років правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) і "Соціалісти і демократи" утримували більшість у Європарламенті. Тепер вони її втратили.

Партія Брекзиту перемогла на виборах до Європарламенту у Великій Британії - 31,7% голосів. Вибори закінчилися великими втратами для 2 провідних традиційних партій - консерваторів, які отримали лише 8,7%, і лейбористів із 14% голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідер сепаратистів Каталонії та його соратник стали депутатами Європарламенту

У багатьох країнах, від Скандинавії до Португалії, "зелені" партії значно посилили свої позиції, перш за все, завдяки молоді. У Німеччині "зелені" зайняли друге місце з майже 21% голосів після партії Ангели Меркель. Кожен третій виборець молодше 30 років голосував саме за них.

Під час кампанії 90 провідних німецьких зірок YouTube закликали голосувати за сили, які з увагою ставляться до проблем довкілля. Вони також виступили проти ультраправої "Альтернативи для Німеччини", яка, за їхніми словами, заперечує зміни клімату.

У Франції "зелені" отримали 13,2% голосів - третє місце після партій Марін Ле Пен та Емманюеля Макрона. Характерно, що і Макрон, і Ле Пен також підтримують низку гасел "зелених".

У Великій Британії "зелені" обійшли правлячу Консервативну партію, отримавши четверте місце з 11,1% голосів. Історичне друге місце "зелені" посіли у Фінляндії з 16% голосів, третє - Ірландії з 15% голосів, четверте - Австрії з 14%. Загалом "зелені" збільшили представництво у Європарламенті з 50 до 67 місць.

Ультраправі здобули на цих виборах перше місце в Італії та Франції. В Італії ультраправа Ліга Півночі отримала 34,3% голосів. У Франції "Національне об'єднання" Марін Ле Пен здобуло 23,3% голосів.

Водночас ультраправі партії в Нідерландах, Іспанії, Німеччині та Греції продемонстрували зниження популярності. "Альянс лібералів і демократів" буде третьою силою за кількістю місць у Європарламенті. Переважно завдяки успіхам лібералів у Великій Британії та Франції.

Результати виборів вплинуть на політику у кількох країнах. У Греції лівий прем'єр Алексіс Ципрас вже оголосив дострокові вибори. Його партія поступилася першим місцем консерваторам.

Ймовірним є проведення дострокових виборів в Італії, оскільки переможець виборів, лідер ультраправих Маттео Сальвіні, хоче здобути посаду прем'єра країни. Він є прихильником дружби з Росією, визнав "референдум" у Криму та засудив Євромайдан в Україні. Також він із Ле Пен є союзниками по об'єднанню "Європа Націй та Свободи", яке жорстко критикує політику Ангели Меркель та Емманюеля Макрона і отримає 58 місць у Європарламенті.

У вівторок до Брюсселя приїдуть лідери країн ЄС. Очікується, що вони обговорюватимуть й кандидатури наступників чинних керівників Єврокомісії, Європейської Ради та Європейського центробанку.

На виборах до Європейського парламенту перше місце займає блок християнських демократів. Разом із "Альянсом соціалістів і демократів", а також соціал-демократами можуть зберегти більшість у новому скликанні.

Зараз ви читаєте новину «Вибори до Європарламенту називають сенсацією. Пояснюємо, що сталось». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути