середа, 21 листопада 2018 15:58

Вчені визначили причину танення льодовиків

  Під льодом в Антарктиді знайшли джерело радіації. Фото: Інформатор
Під льодом в Антарктиді знайшли джерело радіації. Фото: Інформатор

Вчені виявили під льодами східної Антарктиди радіоактивне джерело тепла. Вони помітили джерело тепла у радіолокаційних показаннях літака, який пролітав над регіоном.

Радіолокатор проник на глибину 3 км у товщу льоду, виявивши під ним сильне радіоактивне випромінювання. Подальші спостереження показали, що лід у Східній Антарктиді тане знизу вгору. Тепла вода стікає в підлідні озера, пише Science Alert.

"Процес танення, який ми спостерігаємо, ймовірно, триває вже тисячі або навіть мільйони років, і він безпосередньо не сприяє зміні крижаного покриву. Проте в майбутньому додаткова вода на крижаному покриві може зробити цей регіон більш чутливим до зовнішніх факторів, таких як зміна клімату", - говорить провідний дослідник Том Джордан з британського антарктичного огляду.

Експерти вважають, що радіоактивні мінерали і гаряча вода, яка стікає в озера під льодом, сприяють додатковому розплаву.

Це не єдине відкрите джерело тепла в Антарктиді. У Західній Антарктиді йдуть підземні процеси і танення льоду відбувається швидше, ніж він може накопичуватися. Одна з причин - джерело вулканічного тепла під Антарктидою під льодовиком Пайн-Айленд.

Ці джерела тепла раптово перетворять Антарктиду на воду протягом декількох років, але вони є додатковими факторами, які дозволяють враховувати танення льодів континенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені пояснили походження неймовірно рівного айсберга

Льодовики в Східній Антарктиді стрімко втрачають свою вагу. У розмірах зменшився льодовик Тотті. Дослідження провели науковці з Каліфорнійського університету в Ірвайні. Вони проаналізували дані супутників NASA та оцінили зміни в льодовиковому покриві. Отримані результати об'єднали з результатами кліматичних моделей.

Зараз ви читаєте новину «Вчені визначили причину танення льодовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути