Ексклюзиви
вівторок, 30 січня 2018 12:33

Вчені довели причетність уряду Сирії до хімічних атак

Вчені довели причетність уряду Сирії до хімічних атак
Довели, що уряд Сирії причетний до хімічних атак проти мирних жителів. Фото: ridus.ru

Спеціалісти Організації з заборони хімічної зброї в рамках лабораторних досліджень довели, що уряд Сирії причетний до хімічних атак проти мирних жителів.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на інформацію дипломатів та вчених, що проводили дослідження. Зазначається, що лабораторії порівнювали зразки, взяті місією ООН у Гуті після нападу 21 серпня 2013 року. Тоді сотні мирних жителів загинули від отруєння газом зарин. Цей газ Дамаск нібито передав на знищення 2014-го.

Під час тестів у зразках з Гути знайшли такі ж "маркери", що і в зразках, взятих на місцях двох інших хімічних атак - в містах Хан-Шейхун 4 квітня 2017 року і Хан аль-Ассаль у березні 2013 року.

"Ми порівняли зразки з Хан-Шейхуна, Хана аль-Аассаля, Гути. У всіх трьох були ознаки, які співпали", - розповів співрозмовник агентства.

Результати досліджень стали основою звіту ОЗХО та ООН у жовтні минулого року. В ньому йдеться про те, що сирійський уряд несе відповідальність за хімічну атаку в Хан-Шейхуні. Тоді загинули десятки людей.

Висновки щодо Гути не увійшли до жовтневого звіту. Вони не були частиною мандату слідчої команди. Однак тепер ці висновки будуть підкріплювати заяви США, Великої Британії та інших західних держав, що уряд Башара Ассада як і раніше володіє і використовує заборонені боєприпаси, порушуючи кілька резолюцій Ради Безпеки ООН та Конвенцію про заборону хімічного зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган заявив про просування військової операції вглиб Сирії

Тоді як сирійський режим заперечує свою відповідальність за хімічні атаки. В рамках американо-російської угоди після нападу в Гуті 2013 року Дамаск приєднався до ОЗХО та погодився назавжди ліквідувати свою програму хімічної зброї, включаючи знищення запасів промислових хімічних речовин в обсязі 1300 тонн, які тепер пов'язують з атакою в Гуті.

Проте інспектори ОЗХО знайшли докази про поточну програму хімічної зброї в Сирії, в тому числі про систематичне використання бочкових бомб з хлором та зарином.

Державний секретар США Рекс Тіллерсон поклав на Росію частину відповідальності за використання хімічної зброї в Сирії.
Про це глава американського зовнішньополітичного відомства заявив у вівторок, 23 січня, в Парижі, де представники 24 країн оголосили про створення Міжнародного партнерства проти безкарності застосування хімічної зброї, передає DW.

Зараз ви читаєте новину «Вчені довели причетність уряду Сирії до хімічних атак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути