Ексклюзиви
четвер, 27 грудня 2018 09:52

В Україні може розгорітися Третя світова війна - думка експертів

В Україні може розгорітися Третя світова війна - думка експертів
Експерти вважають, що в Україні може початися Третя світова війна. Фото: 24tv.ua

2019-го Україна лишається в п'ятірці місць на планеті Земля, звідки може початися Третя світова війна.

Такий прогноз опублікував у The National Interest американський журналіст і експерт з питань безпеки Роберт Фарлі.

Гарячі точки світу

Внесення України до списку територій, на яких може розгорітися Третя світова, не повинно лякати. Автор статті перераховує перелік точок, на яких зійшлися інтереси глобальних світових гравців - Південно-Китайське море, Перська затока і Корейський півострів. Не виключена і можливість нового "непередбаченого конфлікту".

Нещодавній конфлікт інтересів у Південно-Китайському морі існує окремо від торгової війни, яка ведеться останні кілька років. Але якщо країни вирішать, що торгові відносини піддаються істотному ризику і подальший конфлікт неминучий, вони можуть "дістати з рукавиць" розбіжності щодо статусу Південно-Китайського моря.

У Перській затоці вирують або перебувають у замороженому стані ціла низка міждержавних конфліктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вашингтон робить перший крок назустріч Пекіну

"З огляду на стратегічне значення регіону, будь-яка нестабільність може призвести до конфлікту між США, Росією чи навіть Китаєм", - зазначає Фарлі.

Зменшення напруги на Корейському півострові не означає, що Північна Корея зупинила виробництво балістичних ракет. Тому ситуація в Кореї залишається набагато більш небезпечною, ніж говорилося в оптимістичних прогнозах.

"Я б звернув увагу також на п'ятий пункт - "непередбачений конфлікт", або "чорний лебідь". Ситуація в світі стає все більш нестабільною у зв'язку з новими загрозами і наявністю старих невирішених конфліктів. Крім того, зростає роль ісламістів, фундаменталістів, національних, міжконфесійних конфліктів. Це те, що може спровокувати конфлікти, які складно контролювати", - розповів професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Також професор звертає увагу, що у багатьох гарячих точках, які фігурують у прогнозах Фарлі, чітко простежуються геополітичні інтереси Росії.

"Щоправда, України в прогнозі за 2017 рік не було, але були країни Балтії, був Південний фланг НАТО. Загалом, Росія всі ці роки була фактором нестабільності", - зазначив професор.

Експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич пояснює це зміною позицій Росії на світовій арені.

"Система міжнародного співробітництва та безпеки, закладена ще на початку минулого століття і остаточно оформлена після Другої світової війни, починає давати збої. Росія, яка розуміє, що за економічним потенціалом зватися супердержавою ніяк не може, намагається довести це військовими параметрами", - зазначив Тишкевич.

Україна - у центрі уваги

Багатьом в Україні здається, що Захід втомився від україно-російського конфлікту. Але насправді у тій же Америці центральна преса та профільні аналітичні видання пильно стежать за розвитком ситуації. Тільки агресії в Азовському морі The National Interest присвятили десятки статей. Видання, яке читають у Конгресі, Сенаті та Білому домі, є важливим маркером уваги американського політикуму.

Москва створює передумови для ескалації конфлікту з Україною, а саме – для відкритого вторгнення. Про це йдеться у доповіді Центру вивчення війни.

Повідомляється, що Кремль поширює фейкові новини про те, що Україна і Захід готують неминучі атаки на сході України, у тому числі також хімічні.

Зараз ви читаєте новину «В Україні може розгорітися Третя світова війна - думка експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути