вівторок, 30 червня 2020 01:04

В США відновлять федеральну смертну кару вперше за 17 років

В США відновлять федеральну смертну кару вперше за 17 років
В США можуть відновити смертну кару. Фото: Українська правда

Верховний суд США відмовився розглядати позов чотирьох засуджених, у якому вони виступали проти застосування щодо них смертної кари.

У липні 2019 року генеральний прокурор США Вільям Барр оголосив, що федеральний уряд уперше з 2003 року вдасться до смертної кари як міри покарання злочинців. Тоді він представив оновлений протокол щодо її застосування, який передбачає використання препарату пентобарбіталу, повідомляє USA Today.

Тоді четверо засуджених за вбивства, яким загрожувала страта відповідно до оголошення Барра, подали до суду. Вони аргументували своє прохання скасувати смертну кару тим, що пентобарбітал дозволений не в усіх штатах США, а тому покарання має відповідати законам штату, в яких вони були засуджені.

Суди перших інстанції погодилися з аргументами позивачів. У грудні 2019-го Верховний суд призупинив процедуру відновлення смертної кари до розгляду справи по суті.

Остаточне рішення в ній суд виніс у понеділок, 29 червня. Колегія з трьох суддів відхилила позов, таким чином винісши рішення на користь адміністрації Трампа. Очікується, що перші страти відповідно до нового протоколу відбудуться вже 13-17 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран видав орден на арешт Трампа

США має тривалу історію узаконення й призупинення смертної кари на федеральному рівні. У 1988 році її відновили щодо окремих видів злочинів. Відтоді у США відновили смертну кару на федеральному рівні, було страчено лише троє злочинців — востаннє в 2003 році.

Зараз ви читаєте новину «В США відновлять федеральну смертну кару вперше за 17 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути