субота, 25 травня 2019 12:14

У США помер нобелівський лауреат українського походження

У США помер нобелівський лауреат українського походження
У віці 23 років він ввів у фізику поняття, необхідні для опису короткоживучих елементарних частинок. Фото:upload.wikimedia.org

Нобелівський лауреат з фізики Маррі Гелл-Манн помер у США.

Фізику було 90 років. Про його смерть повідомила прес-служба незалежного дослідницького центру Інституту Санта-Фе в Twitter.

Вчений був одним із її засновників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер лідер "Революції на граніті" Маркіян Іващишин

"З сумом хочемо повідомити вам про смерть нобелівського лауреата Маррі Гелл-Манна, одного з найвидатніших фізиків XX століття — піонера, співзасновник SFI і кварка. Ти надихнув багатьох, Маррі. Нам буде тебе не вистачати", - наголошується в повідомленні.

Гелл-Манн народився в Нью-Йорку, в сім'ї вихідців з сучасної України. У 1948 році закінчив Єльський університет, в 1951 — Массачусетський технологічний інститут і вже в молодості став одним з провідних світових фізиків.

У віці 23 років він ввів у фізику поняття, необхідні для опису короткоживучих елементарних частинок. Вивчаючи складові частинки адрони, Гелл-Манн припустив, що вони мають складатися з більш фундаментальних частинок, які він назвав "кварками", взявши це слово з роману "Поминки по Фіннегану" Джеймса Джойса.

За внесок у класифікацію елементарних частинок і їх взаємодій вчений в 1969 році отримав Нобелівську премію з фізики. Але це не єдина його нагорода.
Гелл-Манн входив до складу Національної академії наук США, Американського філософського товариства та Лондонського королівського товариства. В 1984 році разом з іншими фізиками заснував Інститут Санта-Фе.

Легендарний гонщик 70-річний Нікі Лауда помер у Відні 20 травня в оточенні сім'ї. Мав дружину та 5 дітей. Він двічі вигравав змагання "Формула 1" у складі команди Ferarri та один раз у команді McLaren

Зараз ви читаєте новину «У США помер нобелівський лауреат українського походження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути