неділя, 25 березня 2018 20:30

У Молдові провели маніфест за об'єднання з Румунією

У Молдові провели маніфест за об'єднання з Румунією
У Молдові провели великий мітинг за об'єднання з Румунією. Фото: Podrobnosti

У столиці Молдови проходить акція, присвячена 100-річчю об'єднання Молдови з Румунією, яку організували політичні сили "Блок національної єдності", рух "Дія 2012", організація "Unireа", а також ряд політичних партій, які є прихильниками об'єднання Молдови і Румунії.

У мітингу взяли участь тисячі громадян Румунії і навіть екс-президент Бесеску,який буде виступати в кінці мітингу, передає "Сегодня".

Акція проходить на на площі Великих Національних зборів, спочатку люди співали гімни Молдови і Румунії, а потім фольклорний ансамбль виконав патріотичні румунські пісні.

Лідер організації "Unirea" Влад Білецькі, вітаючи присутніх, закликавши зняти кордон між країнами на річці Прут. Також він повідомив про референдум, який проведуть у квітні прихильни об'єднання.

"Ми будемо ходити від хати до хати, від дверей до дверей, кожного будемо питати – чи підтримує він об'єднання. Ми впевнені, що об'єднання відбудеться, нас багато, ми єдині", - сказав Білецькі.

У свою чергу Іон Лященко, Лідер Блоку національної єдності, нагадав про те, що понад 130 населених пунктів Молдови вже прийняли рішення про об'єднання , а місцеві органи влади затвердили відповідні декларації.

"Це вже майже 20 відсотків населених пунктів Молдови. Ми підемо далі, ми доб'ємося об'єднання. У Румунії ніколи не було межі на Пруті, і її не повинно бути", – висловив думку Лященко.

У Кишеневі частково паралізований рух транспорту, вся центральна площа заповнена мітингувальниками.

"На площі зібралося десятки тисяч уніоністів, а ще сотні тисяч, мільйони румунів на двох берегах Прута готові підтримати їх", - сказали організатори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День волі: у Білорусі арештовують опозиціонерів

Поліція повідомляє, що на площі знаходиться 20-30 тисяч людей, у руках кожного прапори двох країн. Перед сценою розтягнули прапор Румунії довжиною в кілька сотень метрів. За маніфестом спостерігають сотні правоохоронців, однак вони не втручаються в дії мітингувальників.

У свою чергу, президент Молдови Ігор Додон закликав людей не брати участь в цих заходах, а також дав настанову поліції "виконувати свої обов'язки і перешкоджати будь-якій ескалації вуличних емоцій".

Угорщина блокуватиме українські зустрічі на рівні ЄС і НАТО, якщо наша країна не внесе зміни у закон "Про освіту". Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагає відкласти реалізацію закону до 2023-го.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові провели маніфест за об'єднання з Румунією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути