Ексклюзиви
пʼятниця, 23 грудня 2022 13:50

В Ізраїлі знайшли гробницю "повитухи" Ісуса: перші фото
6

В Ізраїлі знайшли артефакти в печері Саломеї – місці паломництва ранніх християн, яке вважали похованням "повитухи" Ісуса.

Знахідки поблизу стародавнього міста Лахіш, що приблизно в 48 км на південний захід від Єрусалиму, нараховують сотні глиняних олійних ламп, які паломники купували або орендували перед тим, як увійти в печеру, пише Live Science. Крім того, на стінах виявили написи, викарбувані вірянами. Деякі з них арабською мовою.

"Це місце 40 років тому знайшли грабіжники, а 1984-го за його розкопки взялися археологи. Нове дослідження стало першим, що вивчало передній двір площею 350 кв. м. Він прикрашений мозаїчною підлогою та оточений кам'яними стінами. Вхід у печеру, оздоблений рясними різьбленням з розеток, гранатів і акантових ваз", – ідеться в повідомленні.

Археологи знайшли та розкопали гробницю "повитухи" Ісуса
Фото: Еміль Аладжем
Археологи знайшли та розкопали гробницю "повитухи" Ісуса
Археологи знайшли та розкопали гробницю "повитухи" Ісуса
Археологи знайшли та розкопали гробницю "повитухи" Ісуса
Археологи знайшли та розкопали гробницю "повитухи" Ісуса

Археологи зазначили, що багато глиняних ліхтарів, знайдених у нових розкопках, датуються VIII й IX ст. Команда також виявила ряд місць, де їх продавали або здавали в оренду – своєрідні кіоски. Лампи могли служити для освітлення печери або як частина релігійних церемоній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли давнє поховання з вишуканими скарбами: фото

Печера складається з декількох камер із численними висіченими в скелі поховальними нішами (кохімами) й розбитими осуаріями. Місце використовувала для поховань заможна єврейська родина 2 тис. років тому. З часів Візантії сюди приходять християнські паломники. Причиною цьому може бути те, що тут можна побачити напис "Саломея". Імовірно, віряни ототожнили його, а потім і саме місце, з тією самою Саломеєю-повитухою.

"Саломея – загадкова постать. Культ Саломеї, освячений християнством, належить до ширшого явища, коли християнські паломники п'ятого століття нашої ери зустрічали й освячували єврейські місця", – кажуть дослідники.

Сьогодні Саломея-повитуха майже невідома західним вірянам, але її шанували ранні християни, зображуючи на багатьох іконах. Історію цієї жінки розповідає Євангеліє від Якова, яке вважають апокрифом, тобто його автентичність ставлять під сумнів і не згадують у Новому Завіті. Згідно з древнім текстом, Саломея була помічницею іншої повитухи під час народження Ісуса. Вона відмовилася вірити, що Марія була незайманою, тому її рука негайно всохла. Зцілилася вона лише після того, як торкнулася колиски новонародженого Ісуса.

У Швеції археологи знайшли два древні мечі вікінгів всередині кам'яної поховальної камери. Зброю ніхто не чіпав протягом 1200 років, тож знахідка може багато розповісти про життя людей, які жили тут у ті часи. Мечі виявили у провінції Вестманланд на великій похоронній ділянці, де розташовані понад 100 поховань. Останні датують періодом між 600-м і 1000 роком н. е.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі знайшли гробницю "повитухи" Ісуса: перші фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути