четвер, 02 березня 2017 01:53

Юнкер назвав 5 можливих сценаріїв розвитку ЄС після Брексит

Юнкер назвав 5 можливих сценаріїв розвитку ЄС після Брексит
EPA

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер представив 5 різних сценаріїв розвитку Європейського Союзу після виходу з нього Великобританії. Про це повідомляє видання Deutsche Welle.

Перший варіант передбачає збереження країнами-учасницям ЄС колишнього курсу, який передбачає концентрацію на реформах, робочих місць, економічного зростання та інвестиції. Разом з тим, у разі наявності серйозних розбіжностей між ними, єдність може бути знову порушено.

Другий варіант передбачає зосередження головних зусиль ЄС на розвитку спільного внутрішнього ринку при зупинці інтеграційних політичних процесів. "У той же час "ресурси для спільної торгівлі обмежені, що призведе до зростання прірви між очікуваннями і результатом на всіх рівнях", - зазначає глава Єврокомісії.

Третій сценарій передбачає модель "Європи різних швидкостей", яка заснована на моделі розвитку інтеграційних процесів у країнах-учасницях ЄС, які будуть цього бажати. Країни, які не бажають брати в них участь, будуть надані самі собі. Структура ЄС стане ще більш складною і непрозорою.

Згідно четвертого сценарію, країни Євросоюзу сконцентруються на декількох напрямках. Технологічні інновації, безпека, міграція, захист кордонів і оборона залишаться пріоритетними напрямками, в той час як підтримка регіонів, ринок праці, медицина та соціальна політика повернуться до компетенції держав.

На думку голови Європейської комісії, країни ЄС можуть розділити повноваження, ресурси і відповідальність за рішення, що стане п'ятим можливим сценарієм. Це "зіпсує настрій тієї частини суспільства , яка сумнівається в легітимності ЄС і вважає, що він забирає у національних урядів занадто багато влади".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майбутнє Євросоюзу залежить від виборів

Раніше Британська Палата громад схвалила законопроект про вихід країни із Європейського Союзу. На фінальному етапі дебатів за документ проголосувала переважна кількість депутатів нижньої палати парламенту.

Нагадаємо, у Великобританії 23 червня відбувся референдум з питання виходу країни з Європейського Союзу. Британці вирішували, залишиться Сполучене Королівство у складі ЄС чи ні. За вихід з Євросоюзу проголосували 51,9% учасників референдуму, за збереження членства — 48,1%. Прихильники виходу Великобританії з ЄС здобули перемогу з перевагою у більш ніж 1 млн голосів.

Зараз ви читаєте новину «Юнкер назвав 5 можливих сценаріїв розвитку ЄС після Брексит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути