неділя, 07 жовтня 2018 06:06

Унікальна традиція - вино занурюють на морське дно
5

Мешканці Сен-Мало у французькій Британі розпочали унікальну традицію - вони кожного року опускають сотні пляшок з вином на морське дно. Кажуть, це незвично впливає на смак напою. Традицію називають l'Immersion - "Занурення".

На початку літа коробки вивозять у бухту і за допомогою траулера опускають на 15 м. Водолаз закріплює їх, аби вони вільно рухалися під час припливів. Минулорічну партію виймають і везуть на берег - пригощати гостей l'Immersion, розповідає ВВС.

У Сен-Мало відбуваються найвищі припливи Європи. Портове місто заснували гали у 1 ст. до н.е. в місці, де ріка Ранс впадає в Ла-Манш. Має багату історію мореплавств. Це був один із перших портів, куди приставали кораблі зі східними прянощами. Малонці, як вони самі себе називають, колись дійшли до Квебека і Франція почала претендувати на Канаду і Фолклендські острови. 1590-го муніципалітет оголосив незалежність від Франції. Щоправда проіснував так лише 3 роки.

Під час припливів вода надходить в бухту одночасно із річки і моря, заливає середньовічні гранітні вали і просолені тротуари.

"В Сен-Мало навіть якщо я не бачу море, я відчуваю його. У нас є la terre et la mer - "земля і море". Наші кухарі змішують їх, щоб створити незвичну кухню", - каже місцевий сомельє і продавець вин Яннік Хед. Традицію вигадав 15 років тому. Тоді з друзями вийшов у море на човні.

"Був рибалка, матрос, ресторатор і я. В одного з нас мала народитися дитина. І він сказав - я хочу покласти вино в море, щоб відсвяткувати її день народження. Залишати вино старіти, щоб колись відсвяткувати день народження дитини - це нормальна практика. Але його ще ніколи ще не старили в морі. І я сказав, ну гаразд. Якщо хочеш, я тобі це організую", - пригадує.

Вони привезли 12 пляшок Fiefs Vendéens і поклали їх на дно. Пройшов час і це стало традицією, яка перетворилася на національний феномен.

Температура моря біля Британі - 9-10°С. Така ж у глибоких винних погрібах. Вода захищає вино від дії ультрафіолетового проміння. А постійне переміщування напою з осадом робить смак більш вираженим, каже Хед. Подібну техніку постійного перевертання пляшок використовують під час дозрівання шампанського й інших ігристих вин, але на суходолі. Називають її ремюаж.

Кожного року у перші вихідні червня 100 гурманів і сомельє із усіє Франції скуповують квитки, аби подивитися на дійство. В тіні середньовічної башти Тур-Солідор команда завантажує на риболовне судно 700 пляшок. Їх ставлять у ящики, якими користуються виробники молюсків - ще один натяк на місцеву культуру харчування. Після занурення, виймають минулорічні пляшки. Вони обліплені молюсками і водорослями. Гостей частують просто на набережній. До вина подають свіжий хліб, вершкове масло й інші закуски. Дають скоштувати ті ж сорти вина з пляшок, які не були в морі і порівняти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили неймовірний ресторан на скелі

Потім у супроводі морської охорони гостей везуть на маленький пляж Чезембре. Більша частина території довкола замінована, бо тут знаходилися нацистські військово-морські батареї під час Другої світової. Безпечний пляж відгородили від цих місць колючим дротом. Тут подають смажені морепродукти і ягня, свіжий хліб і вино, з пляшок якого досі скапує морська вода.

"За своєю суттю, l'Immersion - це щось більше, ніж дегустація вин. Це свято безперестанної зв'язку малонцев з морем. Вона допомагала нам з самого раннього дитинства, і в кінці кінців ми не можемо обійтися без неї. Вона в мистецтві і в їжі, в усьому: у винних дегустаціях, в креветках, в гребінцях, в рибі, яку ми ловимо, в весняних овочах, в картоплі нового врожаю. Вона справді скрізь", - каже Хед.

У індійській Макайбарі чай під назвою Silver Tips Imperial збирають спеціально навчені люди безхмарними ночами на повню. Тоді планети створюють унікальні умови для збору урожаю, вважають. Виробляють чай сорту улун. Він стоїть між чорним та зеленим, який у Китаї називають синьо-зеленим або блакитним. Улун Silver Tips Imperial 4 роки тому коштував $1850 за 1 кг. Це найдорожчий чай, який колись виробляли в Індії. Його швидко розкуповують обмеженими партіями елітні клієнти з Великобританії, США та Японії.

Зараз ви читаєте новину «Унікальна традиція - вино занурюють на морське дно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути