Ексклюзиви
четвер, 15 квітня 2021 07:20

Помер диктатор, який винен у геноциді до чверті населення своєї країни

Помер диктатор, який винен у геноциді до чверті населення своєї країни
Могила Пол Пота в Камбоджі / Getty Images

15 квітня 1998-го у віці 72 років від серцевого нападу помер архітектор геноциду в Камбоджі Пол Пот. Він відбував довічне ув'язнення, винесене йому його власними червоними кхмерами.

Червоні кхмери, організовані Пол Потом в камбоджійських джунглях в 1960-х, виступали за радикальну комуністичну революцію, яка знищить західний вплив в країні та створить виключно аграрне суспільство. У 1970-му за підтримки військ Північного В'єтнаму червоні кхмери почали масштабне повстання проти урядових військ Камбоджі, і незабаром отримали контроль над третиною країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Храми стоять у вологому тропічному лісі в обіймах дерев – письменниця про Камбоджу

До 1973-го бомбардування Америкою Камбоджі, контрольованої в'єтнамськими комуністами, змусили в'єтнамців покинути країну, створивши вакуум влади. Його незабаром заповнили червоні кхмери Пол Пота. У квітні 1975-го вони захопили столицю Пномпень, скинувши проамериканську владу, та встановили Кампучійську народну республіку.

Як новий правитель Пол Пот приступив до перетворення країни в своє бачення аграрної утопії. Міста евакуювали, фабрики і школи закрили, валюту і приватну власність скасували. Усіх, кого вважали інтелектуалами, наприклад, тих, хто говорив іноземною мовою, вбивали. Вбивали теж кваліфікованих робітників, і усіх, у кого знайшли окуляри, наручний годинник чи будь-яку сучасну техніку. Під час примусових маршів, що супроводжували звірства червоних кхмерів, мільйони людей, яким не вдалося втекти з Камбоджі, були зігнані в колгоспи.

У період з 1975-го по 1978-й близько 2-х млн камбоджійців вбили чи загинули від примусової праці та голоду. У 1978-му в'єтнамські війська вторглися в Камбоджу, захопивши Пномпень на початку 1979-го. Там встановили помірну комуністичну владу. Пол Пот і червоні кхмери втекли в джунглі.

У 1985-му Пол Пот офіційно пішов у відставку з керівництва червоних кхмерів, але залишився главою їх частини, яка продовжувала партизанські дії проти влади. У 1997-му організація віддала його під свій суд після того, як внутрішня боротьба за владу відтіснила Пота з керівної посади. Він був засуджений до довічного ув'язнення власним "народним трибуналом". Критики висміяли цей показовий процес.

Міжнародна спільнота сподівалася, що Пол Пота видадуть для суду за злочини проти людяності, але він помер з природніх причин під домашнім арештом в 1998-му. Жертвами режиму кхмерів стали до 2 млн камбоджійців або до чверті населення країни.

Зараз ви читаєте новину «Помер диктатор, який винен у геноциді до чверті населення своєї країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути