понеділок, 15 липня 2024 06:49

Помер астронавт, який побував на Місяці

Помер астронавт, який побував на Місяці
Енгл брав участь у місячній програмі "Аполлон" і запусках космічних шатлів. Фото: nasa.gov

У віці 91 року помер астронавт NASA та генерал-майор ВПС США Джо Енгл. Він увійшов в історію як єдиний пілот, який керував експериментальним ракетопланом Х-15 і космічним шатлом.

Світ авіації та космонавтики втратив видатну особистість, йдеться на сайті NASA.

"Смерть Джо Енгла - велика втрата для світової спільноти. Його внесок у розвиток авіації та космонавтики назавжди залишиться у пам'яті людства", - сказано в повідомленні.

Очільник NASA Білл Нельсон висловив співчуття з приводу смерті Енгла, назвавши його природженим пілотом, який допоміг мріям людства здійснитися. Він підкреслив внесок Енгла у програми X-15, "Аполлон" та "Спейс Шаттл" .

Енгл розпочав свою кар'єру військовим льотчиком у 50-х. Завдяки рекомендації Чака Йегера (перша людина, яка перевищила швидкість звуку в керованому горизонтальному польоті - Gazeta.ua), потрапив до аерокосмічної школи пілотів-дослідників США, а потім приєднався до програми випробувань X-15. У віці 32 років він став наймолодшим астронавтом в історії, здійснивши суборбітальний політ на висоту понад 80 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 53-річна Шеннен Догерті померла від онкології

У NASA Енгл був включений до запасного екіпажу місії "Аполлон-10" , брав участь у випробуваннях корабля "Ентерпрайз" та командував двома місіями космічних шатлів - "Колумбія" у 1981 році та "Діскавері" у 1985 році.

У віці 90 років 7 червня загинув колишній астронавт "Аполлона-8" Вільям Андерс, який у 1968 році здійснив перший в історії пілотований політ до Місяця. Літак, яким він керував один, упав у води в штаті Вашингтон.

У США у 2021 році помер астронавт Майкл Коллінз, який брав участь у першому польоті з висадкою на Місяць. Він помер на 91-му році життя від онкологічного захворювання. Астронавт Майкл Коллінз був учасником першої місячної експедиції корабля "Аполлон-11".

Зараз ви читаєте новину «Помер астронавт, який побував на Місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути