Ексклюзиви
понеділок, 15 квітня 2024 12:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна отримає кораблі від НАТО: у ВМС розповіли деталі

Україна отримає кораблі від НАТО: у ВМС розповіли деталі
Західні країні нададуть Україні кораблі для розмінування моря. Фото: dsnews.ua

Мінна небезпека залишається однією з основних загроз у Чорному морі.

Проте підготовлені для розмінування кораблі НАТО не можуть увійти в акваторію. Про це в ефірі національного телемарафону розповів речник Військо-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук, передає Gazeta.ua.

"Такої роботи в нас багато, ми виконуємо її щодня для того, щоб організувати безпеку для нашого експортно-імпортного коридору. Втім, все одно, Чорне море потребує повноцінної операції з розмінування. Вона вже спланована, штаб створено, екіпажі кораблів готуються. Проте зараз, через дію конвенції Монтре ці кораблі не можуть потрапити в акваторію Чорного моря", - сказав речник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керченський міст буде зруйнований - ВМС

За його словами, міни є спільною проблемою України та її сусідів по Чорному морю. У тому числі й трьох членів НАТО - Румунії, Болгарії та Туреччини. Українські екіпажі, які готувалися для користування кораблями "Черкаси" та "Чернігів" від Великої Британії, вже пройшли підготовку.

"Вони вже несуть службу. Минулого року вони отримали оцінку сумісності першого рівня з країнами НАТО. Цьогоріч ми сподіваємося отримати найвищу оцінку – другий рівень сумісності. Окрім того, ще три кораблі готуються до передачі від Нідерландів та Бельгії. І ці екіпажі вже також продовжують отримувати навчання. Загалом ми плануємо отримати п'ять кораблів, які є протимінними", - сказав Плетенчук.

Він також розповів, якою на цей час є ситуація в Чорному та Азовському морях.

"Ситуація зараз стабільна, ракетоносії знаходяться у пункті базування в Новоросійську. Перебуває в акваторії Чорного моря, неподалік від берега, лише патрульна яхта ФСБ РФ. Більше в Чорному морі не спостерігаємо активності. Один із носіїв крилатих ракет, який перебуває на випробовуваннях в РФ, покинув акваторію Азовського та Чорного морів і повертається на завод на добудову", – додав Плетенчук.

Росія станом на ранок 15 квітня тримала у Чорному морі один свій корабель. Однак, носіїв крилатих ракет "Калібр" там не було.

В Азовському морі ворожих кораблів не було. А в Середземному РФ тримала два своїх судна. Обидва - носії "Калібрів" загальним залпом до 24 ракет.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає кораблі від НАТО: у ВМС розповіли деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути