Ексклюзиви
середа, 20 березня 2024 10:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Українські атаки на російські заводи означають новий етап війни - Bloomberg

Українські атаки на російські заводи означають новий етап війни - Bloomberg
Україна атакує Росію власними дронами. Фото: РосЗМІ

Вироблені в Україні дрони атакують нафтові об'єкти Росії на глибині до 2 тис. км.

Це означає, що боротьба України проти Росії набула нової фази, пише Bloomberg.

"Росія - це автозаправка з армією, і ми маємо намір знищити цю автозаправку. Ми збираємося зосередитися на тому, де це вдарить найсильніше, а саме на фінансових ресурсів", - сказав співзасновник і головний виконавчий директор виробника дронів Terminal Autonomy Франсіско Серра-Мартінс.

Атаки на НПЗ також є потенційним джокером для світових ринків та західних союзників України. Світові ціни на нафту в останні дні зростають на тлі побоювань, що атаки можуть якось призвести до руйнування великого експортного об'єкта.

"Українські лідери, здається, відчувають, що навіть якщо вони продовжать оборонятися, вони повинні мати можливість продовжувати завдавати біль Росії. Те, що почалося як багато в чому символічна спроба, особливо торішня атака безпілотників на Кремль, перетворилося на узгоджену кампанію завдання шкоди стратегічній меті", - сказав колишній старший аналітик з Росії в ЦРУ США Пітер Шредер.

Щоб досягти успіху, дрони повинні долати складні російські можливості постановки перешкод, використовуючи навігацію по місцевості або візуальне позиціонування, які не вимагають будь-якого електронного зв'язку після запуску. Їм необхідно діяти на відстані до 1 тис км, а також нести досить велике корисне навантаження.

Атаки викликали зростання цін на бензин та дизельне паливо на Санкт-Петербурзькій товарно-сировинній біржі, хоча вартість палива на АЗС усередині Росії практично не змінилася. РФ може бути змушена направити більше сирої нафти на експорт через вплив на темпи її перероблювання, сказав перший заступник міністра енергетики Росії Павло Сорокін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни заявили, що посилюють захист своїх НПЗ: в ГУР прокоментували

За межами Росії нафтовий ринок слабо відреагував на атаку дронів, попри статус країни як великого експортера. Ф'ючерси на сиру нафту виросли на тлі відчуття зростаючого геополітичного ризику. Хоча базові європейські ціни на дизельне паливо також зросли, вони залишаються нижчими за рівень лютого, у розпал нападів хуситів у Червоному морі.

"Якби Україна хотіла посилити тиск на російські доходи від перероблювання нафти, вона націлилася б на інфраструктуру ключових терміналів для експорту продукції в портах Приморськ або Новоросійськ. Однак це чинитиме подальший тиск на відносини із західними союзниками, оскільки вплив на світові ціни на нафту та нафтопродукти буде суттєвим", - сказав директор з досліджень у консультанті Wood Mackenzie Марк Вільямс.

Зараз Україна зосередилась на економічний вплив усередині Росії, обмежуючи здатність країни переробляти сиру нафту на паливо та послаблюючи її протиповітряну оборону.

"По суті, це нова форма війни на виснаження, коли ці системи розгортаються у величезних кількостях проти стратегічних об'єктів. Дрони спроєктовані так, щоб бути недорогими та одноразовими, а це означає, що ракети російських систем ППО можуть коштувати до 40 разів дорожче, ніж літак, на який вони націлені", - додав Серра-Мартінс.

Україні доводиться покладатися на безпілотні апарати, бо союзники не хочуть надавати ракети великої дальності, здатні знищувати цілі у глибині Росії. Також через багатомісячну затримку американської військової допомоги у Конгресі Україні все більше не вистачає навіть основних боєприпасів.

"Кампанія проти російської енергетичної інфраструктури показує, що Київ може продовжувати завдавати певного болю. Але навряд чи це вплине на хід війни", - наголосив Шредер.

Атака по Слов'янському нафтопереробному заводу в РФ у ніч на 17 березня була щонайменше дев'ятим ударом України по російських НПЗ за останній тиждень.

За даними українських джерел, лише дрони СБУ завдали успішних ударів по вже 12 нафтопереробних заводах у Росії.

Зараз ви читаєте новину «Українські атаки на російські заводи означають новий етап війни - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути