Ексклюзиви
субота, 27 серпня 2022 15:54

Удавала світську левицю й бувала вдома в офіцерів НАТО – викрили російську шпигунку в Європі

Удавала світську левицю й бувала вдома в офіцерів НАТО – викрили російську шпигунку в Європі
Російська шпигунка "Марія Адела" з друзями на Мальті в 2010 році. Фото: bellingcat.com

Агентка російського ГРУ Ольга Колобова роками втиралась у довіру до офіцерів НАТО й шпигувала на користь Росії.

Вона вдавала із себе світську левицю, дизайнерку прикрас і власницю ювелірного магазину в італійському Неаполі, повідомляє Bellingcat.

Викрили жінку в результаті спільного розслідування The Insider, Bellingcat, Der Spiegel і La Repubblica.

"Приблизно 10 років ця людина мандрувала світом як космополітична світська левиця, народжена в Перу, з власною лінією ювелірних виробів. Ім'я в її паспорті було Марія Адела Куфельдт Рівера. Як виявили Bellingcat і партнери в розслідуванні, вона була нелегалкою ГРУ. Друзі з офісів НАТО в Неаполі роками вважали її успішною дизайнеркою ювелірних виробів з яскравою передісторією та хаотичним особистим життям", – ідеться в повідомленні.

Жінка розповідала, що народилася в перуанському Кальяо. Її батьки – німець і перуанка. Казала, що батько їх покинув, а мати з донькою 1980-го поїхала в СРСР на Олімпіаду. Матері нібито терміново наказали повернутися в Перу. Вона залишила доньку під опікою радянської родини й не повернулася.

За даними розслідувачів, уперше її спробували переправити за кордон 2005 року. Тоді вона намагалась отримати паспорт Перу. Але спроба провалилася через підроблені документи. Тоді все завершилося кримінальною справою в Перу. А жінка отримала перший російський паспорт з ім'ям Марі Адела 2006-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські шпигуни в Німеччині стежили за навчаннями ЗСУ – Der Spiegel

Нині неможливо встановити, коли шпигунка потрапила в Європу. Відомо, що 2009-2011 роки вона провела в Римі й на Мальті. Часто їздила до Парижа й Лондона. Розповідала, що вивчає гемологію в Європі, спілкувалася з редакторкою журналу Cosmopolitan Марсель д`Аржи Сміт, просила її познайомити з лордами чи британськими політиками. Але далі розмов справа не зайшла.

Переїхавши до Парижа, жінка зареєструвала ювелірну торгову марку Serein. Це стало бізнес-прикриттям її справжньої діяльності.

2013 року зареєструвала в Італії компанію Serein SRL і відкрила в Неаполі ювелірний магазин. Там був пік кар'єри Колобової як шпигунки.

"Наступні три роки вона стала невіддільною частиною місцевої соціальної сцени. Вона відкрила бутик ювелірних виробів і предметів розкоші. Згодом перетворила його на модний клуб, який відвідували місцеві хайлайфи. Стала секретарем благодійної організації, у якій також брали участь члени командного центру НАТО в Неаполі", – пишуть розслідувачі.

Тепер вдалося встановити, що барвисті ювелірні вироби власного бренду, які продавала Марія Адела, виявилися недорогими ювелірними виробами. Купувала їх жінка в китайських оптовиків в Інтернеті.

Але вона мала прямий доступ до багатьох офіцерів НАТО й ВМС США в Неаполі. До деяких з них приходила додому. Відвідувала чимало заходів, організованих НАТО чи збройними силами США. Зокрема, бувала на щорічних балах НАТО й Корпусу морської піхоти США.

Поки розслідувачі не з'ясували, чи мала жінка доступ до бази НАТО.

До Москви "Марія Адела" поїхала після публікації The Insider і Bellingcat розслідування про "Петрова" й "Боширова". Розслідувачі стверджують, що в Москві Ольга Колобова непогано влаштувалася. Має Audi останньої моделі й вселилася в отриману від держави елітну квартиру.

В Албанії трьох громадян Російської Федерації та України затримали. Вони намагалися проникнути на військовий завод. Під час затримання постраждали двоє солдатів.

У британській розвідці вважають, що Російська Федерація на 50% втратила здатність шпигувати в Європі після висилання з європейських міст понад 400 працівників російської розвідки.

Зараз ви читаєте новину «Удавала світську левицю й бувала вдома в офіцерів НАТО – викрили російську шпигунку в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути