Учені з канадського університету Макмастер та біотехнологічної компанії Rapid Dose Therapeutics розпочали розробку дієвої вакцини від коронавірусу в саморозчинних їстівних смужках.
Технологія перебуває на ранніх стадіях розробки, пише CBC News.
Ученим вдалося стабілізувати білок з вакцини за температурою 40°С. Проте, щоб зберегти ефективність, препарат необхідно охолодити до ще нижчої температури.
За словами розробників, їстівні смужки можна буде використовувати не лише, як вакцину від коронавірусу, але як препарат від інших захворювань.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молоді даруватимуть по 4,8 тис. грн за вакцинацію проти Covid-19
"60 відсотків чи навіть більше країн світу – теплі: Африка, Мексика. Подумайте про всі країни світу, які не мають логістичних спроможностей Північної Америки. У ці смужки можна помістити вакцину від коронавірусу, лихоманки денге або навіть грипу та відправити їх до країн без належної інфраструктури з найменшими витратами", - прокоментував голова компанії Rapid Dose Therapeutics Марк Упсдел.
Учені завершили первинні дослідження на тваринах і підтвердили ефективність революційної технології. Розробники планують перейти до наступного етапу експерименту, щоб перевірити, чи вдасться їм отримати необхідну імунну реакцію в разі додавання спайкового білка коронавірусу до цих смужок.
Учені дослідили ефективність і безпеку для дітей китайської вакцини від коронавірусу CoronaVac, якою щеплюють і в Україні. Вона виробила імунітет до вірусу майже в 100% випадків.
Коментарі