Ексклюзиви
середа, 03 січня 2024 13:16

У США та Європи виникла гостра проблема з виробництвом зброї - WSJ

У США та Європи виникла гостра проблема з виробництвом зброї - WSJ
На Заході є гостра проблема із виробництвом зброї. Фото: eastnews.ua

Війна Російської Федерації проти України виявила недоліки щодо швидкого виробництва зброї на Заході у потрібний момент.

Значна частина можливостей Заходу швидко виготовляти зброю у великій кількості була підірвана внаслідок скороченням оборонних бюджетів після "Холодної війни" та поступової деіндустріалізації, пише The Wall Street Journal.

"Головна проблема полягає в тому, що сучасна зброя надзвичайно складна та часто вимагає тисяч деталей. Виготовлення однієї ракетної системи NASAMS, яка захищає повітряний простір над Білим домом, необхідно два роки. І через зростання кількості потенційних загроз для Заходу, зокрема з боку Росії та Китаю, попит на NASAMS різко зріс і замовлення стрімко накопичуються", - сказано в повідомленні.

Окрім того, оборонна промисловість стикається і з тривалою нестачею робочої сили. Попри вищі оборонні бюджети, Захід не стикався з такими обмеженнями постачань озброєння від часів Корейської війни. Лише 10 найбільших оборонних компаній Заходу наразі мають портфелі замовлень на суму понад $730 млрд, що приблизно на 57% більше, ніж у кінці 2017 року, коли попит почав зростати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данілов назвав історичним моментом рішення Японії про постачання зброї

"Kongsberg, як і більшість західних оборонних компаній, проєктує і збирає власні системи озброєння, але не виготовляє більшість компонентів. Понад 1,5 тис. постачальників роблять свій внесок у продукцію цього заводу. Один тільки ланцюжок постачань NASAMS складається з понад тисячі компаній і побудований на двох континентах разом з американським оборонним підрядником RTX, раніше відомим як Raytheon Technologies", - йдеться у статті.

Провідні посадовці США і НАТО дедалі частіше стурбовані тим, що нестача зброї вплине на їхню боєздатність. Водночас фіксуються тривалі затримки і з постачаннями інших видів озброєння. Зокрема, йдеться про винищувачі F-35, нові навчальні і заправні літаки, новітні американські авіаносці.

"Значна частина можливостей Заходу виготовляти зброю, особливо в Європі, була підірвана внаслідок скороченням оборонних бюджетів після "Холодної війни" та внаслідок поступової деіндустріалізації. Консультант з оборони Ніколас Драммонд навів приклад німецьких компаній, які в розпал "Холодної війни" могли виготовляти до 400 танків на рік, а зараз лише до 50 на рік", - зазначають журналісти.

Сучасна зброя вимагає більше часу для виробництва і коштує більше грошей. Цсе це обмежує збройні запаси та розтягує за часом їхнє заповнення.

Росія і Китай випередили США та Європу за деякими системами протиракетної оборони. У Москви та Пекіну є гіперзвукові ракети. Водночас впровадження першої такої ракети у США було перенесено на 2024 рік у зв'язку з невдалими випробуваннями. Американські та європейські системи захисту від гіперзвукових ракет не надійдуть на озброєння протягом щонайменше 10 років.

У Пентагоні кажуть, що завдання Заходу щодо підтримки союзників в окремих глобальних конфліктах ще більше обмежує постачання озброєння, підвищуючи попит на деякі системи, особливо на артилерійські снаряди і протиракетну оборону. Тому більшість оборонних компаній на Заході активно нарощують потужності (особливо у виробництві снарядів і ракет). Уряд США інвестує у свою внутрішню базу.

Найближчими тижнями Пентагон планує розгорнути нову стратегію промислової бази, яка допоможе усунути затори в ланцюжку постачань. Оборонні гіганти США разом з іноземними партнерами дедалі активніше будують за кордоном, зокрема ракети, задля розширення можливостей систем. А норвезька компанія Kongsberg Defense&Aerospace нарощує запаси основних компонентів, аби впоратися з ризиком порушення ланцюжка постачань.

Сполучені Штати Америки звернулися до Японії, щоб надати Києву ракети для ЗРК Patriot. На такий крок Вашингтон наштовхнули нестача систем протиповітряної оборони в Україні та неможливість швидкого ухвалення пакета допомоги в Конгресі. Японія затвердила зміни в політиці, пише The Washington Post із посиланням на анонімних американських посадовців.

Зараз ви читаєте новину «У США та Європи виникла гостра проблема з виробництвом зброї - WSJ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути